Arayes
40 min
•
&format=webp)
Arayes är en smakrik rätt med rötter i Mellanöstern, där pitabröd fylls med kryddad nötfärs och steks gyllene och krispiga. Här får rätten en svensk twist med en fräsch gräddfilssås med citron, tahini och vitlök – perfekt som tillbehör till den saftiga köttfyllningen. En enkel och god måltid som passar både till vardag och helg.
Nytt
Ingredienser
Arayes:
Gul lök
|
1 |
---|---|
Vitlöksklyftor
|
2 |
Bladpersilja, finhackad
|
2 msk |
Liten tomat
|
1 |
Nötfärs
|
500 g |
Malen koriander
|
1 tsk |
Malen spiskummin
|
1 tsk |
Paprikapulver
|
1 tsk |
Cayennepeppar
|
1 tsk |
Salt
|
1 tsk |
Nymalen svartpeppar
|
2 krm |
Pitabröd
|
4 |
Olja
|
1 msk |
Gräddfilssås:
3 dl | |
Citron, finrivet skal och saft
|
1 |
Ljus tahini
|
3 msk |
Vitlöksklyfta
|
1 |
Salt
|
2 krm |
Till servering:
Saltgurkor
|
4 |
---|---|
Cocktailtomater
|
250 g |
Rödlök
|
1 |
Färsk mynta eller bladpersilja
|
1 kruka |
Gör så här
Arayes:
Gräddfilssås:
Till servering:
Markera receptet som tillagat
Näringsvärden, per port
Energi:
655 kcal
Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
---|---|---|
Fiber: | - | 8,8 g |
Protein: | 23,4 % | 37,7 g |
Fett: | 46,8 % | 34,7 g |
Kolhydrater: | 29,8 % | 48 g |

