Arayes

40 min
Arayes

Arayes är en smakrik rätt med rötter i Mellanöstern, där pitabröd fylls med kryddad nötfärs och steks gyllene och krispiga. Här får rätten en svensk twist med en fräsch gräddfilssås med citron, tahini och vitlök – perfekt som tillbehör till den saftiga köttfyllningen. En enkel och god måltid som passar både till vardag och helg.

Nytt

Ingredienser

Arayes:

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Bladpersilja, finhackad
2 msk
Liten tomat
1
Nötfärs
500 g
Malen koriander
1 tsk
Malen spiskummin
1 tsk
Paprikapulver
1 tsk
Cayennepeppar
1 tsk
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
Pitabröd
4
Olja
1 msk

Gräddfilssås:

3 dl
Citron, finrivet skal och saft
1
Ljus tahini
3 msk
Vitlöksklyfta
1
Salt
2 krm

Till servering:

Saltgurkor
4
Cocktailtomater
250 g
Rödlök
1
Färsk mynta eller bladpersilja
1 kruka

Gör så här

Arayes:

  • Skala och finriv lök och vitlök. Finhacka persilja och tomat. Blanda allt med nötfärs och kryddor i en bunke.
  • Dela pitabröden på mitten. Fyll varje halva med köttfärsblandningen.
  • Hetta upp olja i en stekpanna. Stek arayes med snittytan nedåt först, sedan på båda sidor tills färsen är genomstekt och brödet är krispigt.

Gräddfilssås:

  • Rör ihop gräddfil, citronskal och -saft, tahini, finriven vitlök och salt.

Till servering:

  • Tärna saltgurka och tomater. Skala och skiva löken. Plocka bladen på örterna.
  • Servera varma arayes med gräddfilssås, grönsaker och färsk mynta.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

655 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 8,8 g
Protein: 23,4 % 37,7 g
Fett: 46,8 % 34,7 g
Kolhydrater: 29,8 % 48 g
https://www.arla.se/recept/arayes/