Äppelkaka med kanel och kardemumma

1 tim 30 min
Arbetstid: 45 min
Frysbar
Äppelkaka med kanel och kardemumma

En saftig och mjuk äpplelkaka med klassiska smaker av kanel och kardemumma. Serveras gärna ljummen med krämig vaniljsås.

Ingredienser

150 g
Strösocker
1½ dl
Vaniljpulver
1 krm
Ägg
2
Vetemjöl
2½ dl
Bakpulver
½ tsk
½ dl

Fyllning:

Äpplen
4
Malen malen kanel
1 tsk
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
1 msk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Rör smör, socker och vaniljpulver poröst. Tillsätt äggen ett i taget.
  • Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med mjölken.
  • Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem med kanel och kardemumma i en bunke.
  • Lägg hälften av äppelklyftorna i botten på en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Klicka på smeten och lägg på resten av äpplena. Klicka smöret på äpplena.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 min.
  • Servera med vaniljsås.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per bit

Energi:

297 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 1,6 g
Protein: 5,1 % 3,7 g
Fett: 50,2 % 16,9 g
Kolhydrater: 44,7 % 32,7 g
https://www.arla.se/recept/appelkaka-med-kanel-och-kardemumma/