Äppelkaka med frangipane

Äppelkaka med frangipane

60+ min Efterrätt
Frangipane är en fransk mandelkräm som är ljuvlig ihop med äpple. Det här är en underbar klassisk äppelkaka med knaprigt pajakal, mjuk mandelkräm, syrliga äpplen och en söt aprikossylt penslad på toppen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/appelkaka-med-frangipane/

Gör så här

  • Hacka samman smör, mjöl, florsocker och salt i en matberedare. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
  • Platta till degen och packa in i plastfilm. Låt vila i kylen ca 30 min.
  • Rör ihop alla ingredienser till frangipanen i en skål. Låt vila i rumstemperatur ca 30 min.
  • Värm ugnen till 175°.
  • Kavla ut degen till en stor cirkel, ca 35 cm i diameter. Rulla upp den på kaveln och klä pajform, ca 26 cm i diameter. Putsa bort ev överflödig deg med en liten kniv. Ställ i kyl ca 30 min eller i frys 15 min.
  • Nagga botten med en gaffel. Lägg ett bakplåtspapper på pajdegen och fyll det med torkade bönor. Det görs för att kanterna inte ska sjunka ner när pajskalet gräddas. Förgrädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna lite.
  • Kvarta, kärna ur och skär äpplena i 2-3-mm skivor, gärna en mandolin. Lägg skivorna i en skål med citronsaft för att äpplena inte ska missfärgas.
  • Fyll pajskalet med frangipane och toppa med de äppelskivorna. Lägg äpplena i en ring där skivorna överlappar varandra med skalkanten uppåt. Ordna äppelskivorna tätt i ringar som på bilden.
  • Smält aprikosmarmeladen till toppingen med 3 msk vatten. Passera den för ev klumpar och värm sedan igen med smöret.
  • Pensla äpplena med aprikossylten. Grädda mitt i ugnen i 25-30 min eller tills mandelkrämen stelnat till och ytan fått fin färg. Servera kakan avsvalnad, men inte kylskåpskall.
Klart!

Ingredienser

150 g
Vetemjöl (ca 3 ¾ dl)
225 g
Florsocker
1 dl
Salt
1 krm
Litet ägg
1
Frangipane:
175 g
Mandelmjöl (ca 3 dl)
120 g
Strösocker (ca 1½ dl)
135 g
Ägg
2
Topping:
Röda äpplen, gärna syrliga
4- 5
Citron, pressad saft
1
Aprikosmarmelad
1 dl
Vatten
3 msk
25 g