Ålandspannkaka

Ålandspannkaka

1 tim Mellanmål Efterrätt
En fantastiskt god pannkaka med smak av kardemumma. Ålänningarna serverar efterrätten med katrinplommonkräm och grädde.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/alandspannkaka/

Gör så här

  • Koka upp mjölken i en kastrull. Vispa ner mannagryn och koka på svag värme till en tunn gröt ca 4 min. Låt svalna.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Rör i vetemjöl, salt och kardemumma i gröten. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner.
  • Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt svalna.
  • Skär ev plommonen i bitar. Koka dem i vatten ca 10 min. Tillsätt socker och koka ytterligare 5 min.
  • Red av krämen med potatismjölet utrört i lite vatten. Låt kallna.
  • Servera pannkakan med katrinplommonkrämen och vispad grädde.
Klart!
Energi:

710 kcal

Protein: 17 g
Kolhydrater: 78 g
Fett: 37 g

Ingredienser

1 liter
Mannagryn
1 dl
Vetemjöl
¾ dl
Salt
½ tsk
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Ägg
2
Strösocker
¾ dl
15 g
Sviskonkräm:
Katrinplommon
150 g
Vatten
3 dl
Strösocker
1 msk
Potatismjöl
1 msk