Äggost med björnbär

1 tim
Arbetstid: 1 tim
Äggost med björnbär

Äggost är traditionell kalasmat från Bohuslän med mild, ljuvlig smak.

Ingredienser

Till servering:

2 dl
Björnbär
250 g

Gör så här

  • Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Värm det till kokpunkten.
  • Vispa ihop ägg och gräddfil. Rör ner det i mjölken.
  • Låt sjuda under omrörning tills massan skär sig, 3–5 min. Ta kastrullen från värmen. Låt stå i 15 min.
  • Varva ostmassa och socker i äggostform eller durkslag. Låt rinna av i kyl över natten.
  • Stjälp upp på ett fat och garnera med björnbär.
Markera receptet som tillagat

Förr var äggostformen oftast gjord i trä, handskuren i ett vackert stjärnmönster. Idag finns lättskötta äggostformar i plast att köpa. Du kan också använda ett durkslag.

Näringsvärden, per port

Energi:

497 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 0,8 g
Protein: 13,4 % 16,4 g
Fett: 72,4 % 40,7 g
Kolhydrater: 14,2 % 17,4 g
https://www.arla.se/recept/aggost-med-bjornbar/