Ägg benedict

45 min Brunch
Ägg benedict

Vegetarisk variant på ägg benedict som är en klassisk, amerikansk favorit till brunch. Pocherat ägg på gott surdegsbröd med krämig hollandaise – mums!

Ingredienser

Ljust bröd gärna av vetesurdeg
4 skivor

Hollandaisesås

200 g
Äggulor
2
Vatten
2 msk
Worcestershiresås
½ tsk
Citronsaft
1 tsk
Salt
1 krm

Pocherade ägg

Ägg
4
Ättiksprit 12%
2 msk
Vatten
1½ liter
Salt
1 msk

Gör så här

  • Smält smöret och låt det svalna något.
  • Vispa ihop äggulor, vatten, worcestershiresås och citronsaft i en liten kastrull.
  • Ställ den i större kastrull med sjudande vatten och vispa till blandningen tjocknat.
  • Ta kastrullen från vattenbadet och tillsätt smöret i en tunn stråle under kraftig vispning. Ta inte med bottensatsen. Smaka av med salt.
  • Häll ättikan 4 små koppar. Knäck försiktigt ett ägg i varje kopp och låt dra ca 10 min.
  • Koka upp vatten och salt i en vid kastrull. Drag av från spisen och vispa runt i vattnet till en virvel.
  • Häll snabbt i äggen mot kanten av kastrullen. Låt dra 2-3 min. Lyft upp äggen med en hålslev.
  • Stek brödskivorna i smör och lägg upp på tallrikar.
  • Lägg ett ägg på varje brödskiva och toppa med hollandaisesås och ev dill.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

581 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 1,4 g
Protein: 8,1 % 11,6 g
Fett: 74,3 % 48,8 g
Kolhydrater: 17,6 % 25,2 g
https://www.arla.se/recept/agg-benedict/