Blogg

Nya sätt att pigga upp söndagsbrunchen Blogg

Jag älskar brunchen i alla dess former och att prova olika varianter varje gång. Efter att ha tillagat en hel del bruncher själv har jag kommit på ett antal tips och knep för att få till en riktigt lyckad brunch. Är du nybörjare bör du tänka på att få med de olika delarna, dvs. söta rätter, smakrika rätter och dryck. Var också noga med upplägget, så att det ser riktigt läckert ut. Här är min lilla guide till hur du piggar upp och varierar din söndagsbrunch.

Den smakrika delen

I de flesta bruncher brukar den smakrika delen bestå av något med ägg, lite korv och kanske en skiva bacon. Det här är förstås alldeles ljuvligt gott, men det finns så många andra sätt att laga kreativa, enkla, smakrika brunchrätter som smakar delikat.

En av mina favoriter är avokadoskivor inlindade i bacon. Du gröper bara ut fruktköttet ur avokadon med en sked, skär det i skivor, lindar en bit bacon runt det och ställer det hela i ugnen tills baconskivorna är gyllenbruna och klara. En annan storfavorit är brunchpanna, inspirerat av det spanska och sydamerikanska köket. Ta en stor stekpanna, lägg i lite grönsaker, tomatsås, linser eller annat du tycker om, koka upp och smaksätt – och som en extra twist kan du knäcka några ägg över det hela och lägga på ett lock. Servera pannan så fort äggvitorna har stelnat. (Du hittar recepten till baconinlindad avokado och mexikansk panna på min blogg, A Tasty Love Story.)

Avokado

Mexican-skillet

En annan brunch-favorit hemma hos oss är pajer. Gör din egen favorit eller prova min Ostpaj med sparris – som kan serveras varm eller kall. Många tenderar att glömma bort grönsakerna till brunchen, så komplettera den färska frukten du brukar ställa fram genom att skiva upp några paprikor, gurka eller färska tomater – eller varför inte göra en tomat- och mozzarellasallad och servera som sidorätt?

Paj

Den söta delen

Den söta delen glömmer vi förstås inte bort så lätt, och här finns mycket att välja på.

Våfflor och pannkakor är alltid ett säkert kort. Gillar du det kan du prova att förnya dem med lite bär och färska örter. Du kan också äta dem med hemlagad kompott, sylt eller en klick nötsmör.

Våfflor

En ny favorit hemma hos mig är frukostkakor. Du bakar helt enkelt en lite mer hälsosam typ av chokladkakor, där du använder mer fullkornsmjöl och kanske ersätter chokladen med nötter och torkad frukt – det finns mängder av recept på internet.

Kli-muffins med säsongens frukt är också underbart. Prova att ge dina muffins en saltig twist genom att tillsätta lite feta eller vitost, eller tillsätt torkad frukt och nötter för en ljuvligt smulig konsistens.

Kakor

Till sist måste jag nämna något som alltid bör finnas på brunchbordet, och det är små, kompakta och energirika munsbitar. Du kan göra dem av torkad frukt, som dadlar, fikon eller katrinplommon. Tillsätt lite kakaopulver, kokosflingor, nötter, frön och liknande och rulla till små bollar. De smakar ljuvligt till en klunk kaffe och är mycket uppskattade som snacks.

Energibollar

Dryck

Har du dukat fram en stor brunch behöver du inte erbjuda mängder av alternativ på dryckesfronten. De flesta vill ändå ha kaffe, te och juice, vilket räcker fint. Om du vill kan du i stället variera dessa drycker genom att t.ex. göra iskaffe och iste under sommaren. Du kan också variera juicen och göra egna grönsaks- eller fruktjuicer – eller servera en liten smoothie i stället. Har du ställt fram vatten på bordet kan du lägga i lite isbitar, färska örter och citronskivor – det gör vattnet vackrare att se på och du får en friskare smak.

Iskaffe

Jordgubbsshake

Bröd

För mig är brödet faktiskt inte obligatoriskt i brunchen, men självklart beror det på vilka andra rätter och delar du har valt att bjuda på. Om du till exempel har lagat en paj och/eller våfflor skulle jag nog säga att brödet är helt överflödigt. Har du däremot kokat sylt och köpt några goda ostar behöver du definitivt lite bröd. Prova något nytt i stället för att köpa en stor limpa bröd. Jag har upptäckt att kex och skorpor passar jättebra till brunch, eftersom de gör att du äter lite mindre och smakar utsökt till ost, marmelad och skinka.

Knäckebröd

Bordet

Hur du dukar fram är alltid en smaksak, men prova gärna att servera brunchen på olika sätt för att skapa den rätta stämningen. Till att börja med är servetter, tända ljus och snittblommor alltid en bra idé, eftersom de får allt att se finare ut och kännas mer inbjudande.

Vill du ha en avspänd och lite mysigare brunch kan du servera allt på stora fat, rustika skärbrädor och krus som alla kan förse sig ifrån – det ger en tillbakalutad känsla när alla äter tillsammans runt bordet.

Du kan också göra tvärtom och laga rätter i portionsstorlek, som mini-muffins, små pajer, yoghurt och müsli som du serverar i små glas, eller ställa fram små smoothies med färgglada sugrör.

Glas med granola

0 Kommentarer