Blogg

Äntligen äppeltider – läckerheter att laga med äpplen Blogg

Äntligen är sommaren slut. Eller snarare, äntligen är hösten här! Jordgubbssäsong och färskpotatis i all ära – när hösten kommer börjar ändå vår favoritsäsong, nämligen äppelsäsongen! Då är vi så svältfödda på äpplen att vi nästan har glömt bort hur ett riktigt äpple ska smaka. Från en månad till en annan ersätts de färglösa, trista äpplen som har färdats från andra sidan jorden plötsligt med högar av väldoftande, inbjudande och färgglad frukt!

Jag har tydliga minnen från min barndom när vi plockade trädgårdens alla äpplen, lade dem i en stor trälåda och åkte till ett musteri. Att träda in i den pysande fabriken var nästan lite som att komma in i Willy Wonkas chokladfabrik, fast för äpplen. Har du många äpplen som ligger och dräller – sök upp ett musteri eller köp dig en råsaftcentrifug, så får du nästan som en egen liten fabrik där hemma.

Förra året planterade vi våra första egna äppelträd i vår lilla trädgård, men det kommer att dröja länge innan vi lägger äppelknyckarbyxorna på hyllan. Skörden har inte direkt varit överväldigande, med andra ord. Vill du slippa palla äpplen kan vi tipsa om att det finns hemsidor som förmedlar överblivna äpplen. Så alla ni som har lyxen att ha för mycket äpplen – annonsera ut era äpplen! På så vis slipper ni giriga blickar från oss som inte har några egna äppelträd, när vi suktande och gröna av avund promenerar förbi ditt äppelträd. Dessutom slipper du fundera på vad du ska göra av all illaluktande fallfrukt.

Äpplen

Äpplen

När äpplena är pallade eller plockade är det bara att sätta igång och laga läckerheter. Här kommer lite tips på olika läckerheter som du kan svänga ihop av denna superfrukt!

Äppelmos

Självklart. Koka skalade och klyftade äpplen med en skvätt vatten i några minuter. Blir så gott så att du oftast varken behöver tillsätta socker eller honung. Bara att hälla upp i rena burkar. Enklast är att frysa moset, så slipper du använda konserveringsmedel och sådant trams.

Äppelmos

Äppelpaj

Finns en uppsjö av olika recept, men även här är det enklaste ofta godast. Skala, klyfta och lägg i en form. Pudra med lite kanel och eventuellt lite honung. Nyp ihop havregryn, honung och lite kokosolja eller smör och du har ett lyxigt mellis! Du kan också göra en lite lyxigare tarte tatin som du tillagar på spisen, men den gör sig bäst till helgens festmåltider!

Äppelpaj

Äppelpaj

Äppelpaj

Pannkakor

Lördagmorgon och höst betyder amerikanska äppelpannkakor i Matkomas kök. Vispa ihop en smet av dinkelmjöl, ägg, havremjölk och lite salt. Häll ut fina små cirklar i en stekpanna och lägg genast på tunna äppleskivor och kanel. Stek och servera med lönnsirap och en kopp kaffe, och du är laddad inför helgens äventyr!

Äppelpannkakor

Äppelfrallor

Äpplen går fint ihop med både rågmjöl och dinkelmjöl, och anis är alldeles förträffligt till. Riv ner hela äpplet i degen, så får du med mycket smak och fibrer.

Äppelfrallor

Äppelfrallor

Äppelsallad

Gör en sallad på syrliga äpplen, valnötter och lite hvitost. Blanda ihop olivolja, äppelcidervinäger, salt och peppar och ringla över!

Äppelsallad

Äppeltzatziki

Byt ut gurkan mot ett krispigt äpple nästa gång du ska göra tzatziki! Servera till något grillat eller till tapas.

Smoothie

Mixa ner ett äpple och lite kanel eller kardemumma i smoothien till mellanmålet tillsammans med mjölk och en banan. Trä gärna några äppelklyftor på ett spett och ställ i glaset, så får du en garanterat lyxig äppelsmoothie!

Äppelsmoothie

0 Kommentarer