Blogg

Sätt smak på marmeladen! Blogg

Varje sommar och höst, ungefär när bärsäsongen kulminerar, blir jag som besatt av att konservera. Jag ser bilder av hyllmeter med hemgjorda marmelader, geléer och inläggningar med fina etiketter i små söta burkar. Rader av sylt i klarrött och mörklila i väntan på vintern. Så oemotståndligt vackert och frestande.

I likhet med de flesta saknar jag tyvärr en lämplig, sval plats för lagring, och därför förblir mina välfyllda hyllor med säsongens bär och frukter en ouppfylld dröm. Som tur är har jag en stor frys (till och med två), där mina bär i stället hamnar. Jag köper jordgubbar och hallon från en bonde i närheten, blåbär och lingon bara väntar på att bli plockade ute i skogen och svarta och röda vinbär och krusbär växer i min trädgård. Du kan också hitta vissa bär i frysdisken i din livsmedelsbutik, så ge inte upp bara för att du inte har plats för en stor frys hemma. Jag kokar min marmelad och sylt på de frysta bären, en burk eller två åt gången så att jag alltid har lite i kylen. Färsk frukt finns att köpa året runt.

Gamla favoriter och oväntade kombinationer

Att koka sylt är så enkelt. Du kokar bara de råvaror du har valt med socker och häller upp det hela i rena burkar (sterilisera burkarna genom att diska dem och ställa dem i ugnen i 125° C i 15 minuter). Koka locken. Du kan också koka mindre burkar. Fyll dem medan de fortfarande är heta. Koka din favoritsylt på dina favoritbär eller blanda flera sorter. Jordgubbar, blåbär och hallon är en ljuvlig kombination. Glöm inte att du även kan konservera äpplen, persikor, aprikoser, körsbär, apelsin och lime, och inte bara bär. Du kan koka sylt och marmelad på nästan alla sorters frukter, bär eller grönsaker som tilltalar dina smaklökar. Har du någonsin provat morots- och krusbärsmarmelad? Annars borde du göra det. Den är utsökt  till frukost på rostat bröd.

Marmelad på rostmacka

Krusbär

Men sylten blir förstås ingen sylt utan socker, oavsett vilka frukter eller bär du väljer. Den ger den rätta konsistensen och förhöjer smakerna genom att tillföra den där omisskännliga sötman som är hela poängen med sylt. (Vill du ha en nyttigare variant med mindre socker kan du minska mängden socker rejält genom att använda chiafrön för att få sylten att tjockna. Den här metoden passar bra till sylt som ska ätas färsk inom några dagar, eftersom chiafrön inte konserverar.) Prova gärna nya, ovanliga kombinationer genom att experimentera med olika kryddor och skapa din egen signaturmarmelad!

Kryddor, örter och spritdrycker

Ta en titt i kryddhyllan. Kardemumma, kanel, vanilj, muskot, kryddnejlika och ingefära kan lyfta din marmelad till nya höjder. Eller varför inte tillsätta en nypa chili? Mitt råd är att satsa på enkelhet: högst två kryddor i varje smakblandning. Eller varför det, egentligen? Bli en djärvare kock än jag och satsa fullt ut! Men prova med en mindre sats först...

Lavendel smakar ljuvligt till blåbär och basilika är perfekt till jordgubbar. Prova dig fram med rosmarin, koriander, mynta, fänkål eller dragon – möjligheterna är oändliga! Koka en exklusiv marmelad för en alldeles särskild morgon och smaksätt den med rosenblad. Eller koka marmeladen på ENBART rosenblad!

Ett stänk rom, konjak och whisky kan få ingå och bli din egen hemlighet.

Honung och kryddor

Sylt

Njut!

Rostat bröd med marmelad och en kopp te. Superbrittiskt och supergott! Jag vet att du älskar använda din egen sylt till kakor eller pannkakor, och visst blir födelsedagstårtan något alldeles extra med en ljuvlig, hemkokt sylt.

Men sylt och marmelad passar inte bara till sötsaker. En ostbricka är inte komplett utan en eller två sorters kompott. Du kan faktiskt strunta i skivad frukt på ostbrickan – marmelad smäller högre. I Skandinavien använder vi gärna sylt till smakrika maträtter. Besök närmaste IKEA så ser du att köttbullarna serveras med lingonsylt. Svarta vinbär eller mer exotiska bär från skogen passar bra till allt vilt, till exempel rådjur, hjort och älg eller fågel. En skiva mörkt rågbröd med marinerad, rökt lax kan toppas med aprikos- eller hjortronkompott. Nejdå, jag är inte gravid. Det är delikat, jag lovar!

Sylt med kallskuret

Pannkakor med sylt

0 Kommentarer