Blogg

Pimpa din smörgås − 8 nya, läckra idéer för din nästa smörgås Blogg

Baguetter, levainbröd, rågbröd, bagels, kalljästa pumpafrallor – det låter som ljuv musik i våra öron. Vi älskar bröd! Så hemma i vårt kök fungerar det inte med någon strikt, kolhydratfri diet. Vi tror i stället på att äta lite av varje och att se till att äta mycket grönsaker. Och nu på sommaren när det finns så mycket fina grönsaker är det ju inte så svårt.

Och om man bakar sitt bröd själv blir det dessutom ännu godare! Eller stöd ditt lokala bageri och köp ett lite bättre bröd. Det smakar så mycket mer än bröd som massproducerats och transporterats långa sträckor.

Bröd

Smörgåslagning

Brödbak

Genom att fylla brödet med olika röror och grönsaker blir det en hel måltid som går att variera i det oändliga. Ibland tar vi med mackan till skogen, ibland stoppar vi in den i ugnen och ibland använder vi mackgrillen. Här nedan har vi listat några av våra favoriter:

Kalla mackor

Avokado- och vitoströra med rumstempererade små tomater

Gå lös med en gaffel och mosa ihop avokado och vitost till en härlig grön röra. Bred ut på brödet, t.ex. en foccacia, och lägg på  späda salladsblad och fina små tomater. Toppa med lite olivolja och ta med mackorna på picknicken!

En riktigt god hummus med lättgrillad sparris

Mixa ihop mandlar, kikärtor, olja, tahini, citronsaft, vitlök, chili, spiskummin och gurkmeja till en härlig hummus! Sparrisen kan du kasta på grillen eller i grillpannan. Eller varför inte prova gasbrännaren som annars bara samlar damm i väntan på nästa crème brûlée. Använd pitabröd eller libabröd. Perfekta mackan till stranden!

Krämig tonfiskröra med fräsch sallad

Hemligheten bakom den perfekta tonfiskröran är att finfördela tonfisken med en gaffel, så att den inte blir klumpig. Sedan brukar vi tillsätta hackad saltgurka, kapris, lite yoghurt och majonäs. Citronskal gör också susen! Passar utmärkt på ett sandwichbröd eller ett fint levainbröd. Ta med ut i skogen och glöm inte att ta med varm choklad!

Västkustens bästa räkor med hemgjord majonäs

Har man så fina räkor som vi har här i Göteborg behövs ju inte mycket mer. Men en fin baguette passar ju bra till och lite majo och någon dillkvist. Räkmackan smakar allra bäst på en klippa vid havet!

Avokadoröra

Körsbärstomater på smörgås

Smörgås närbild

Varma mackor

Klassisk croque monsieur – senap, ost och tomat

Vi gillar att blanda den lite starkare dijonsenapen med vanlig senap. Och toppar gärna med en smakrik cheddarost. Passar bra på ett ljust surdegsbröd. Gratineras i ugnen och avnjutes en ljum sommarkväll på en uteplats.

Smörstekta kantareller på en botten av färskost

Något av det godaste man kan äta! Vi kryddar kantarellerna med en gnutta curry för att framhäva svampsmaken. Svamparna får härbärgera på ett råglevainbröd och sedan gratineras i ugnen. Mackan avnjutes efter en skogspromenad!

Pizzamacka – mozzarella, tomater och pesto

Vår bästa nödmiddag. Men behöver för den sakens skull inte vara tråkig.

De flesta bröd passar bra till denna kombo och mackan passar både i ugnen och i mackgrillen – eller varför inte på grillen?

Smörslungad spenat med mozzarella och soltorkade tomater

Köp en stor påse spenat! Detta är ett perfekt sätt att få i sig maxat med antioxidanter eftersom det är SÅ gott med smörslungad spenat. Och ännu godare blir det när du toppar med mozzarella och soltorkade tomater. Mackan passar perfekt i mackgrillen och smakar gott på filmkvällen ute på altanen eller trädgården!

Dela smörgås

Fetaostsmörgås

0 Kommentarer