Blogg

Handla på torget Blogg

I vardagens jäkt och stress glömmer vi ofta bort att det kan vara ett sant nöje att handla mat, snarare än ett nödvändigt ont – så som man ofta upplever det när man desperat springer runt i snabbköpet efter jobbet och kastar håglösa blickar på halvtomma hyllor. Jag rekommenderar starkt att man istället tar sig tid då och då och går och handlar i lokala småbutiker eller på en torgmarknad. Genom att investera lite tid och tanke kan vi göra matinköpen till något roligt som också inverkar positivt på vårt förhållande till maten. När jag handlar på torget försöker jag göra det med eftertanke, och jag använder alla mina fem sinnen för att välja vad jag vill köpa.

Vad finns det som ser spännande ut? Vilka råvaror kan få mig att strunta i inköpslistan och planera om hela veckans matsedel bara för att jag inte kan motstå dem?

Vilka produkter smakar bäst – och får mig att känna närheten till fältet, mejeriet eller hantverksproducenten?

Känns de där vackra persikorna alldeles lagom mogna – så att de ger efter litegrann men inte är helt mjuka när man klämmer lite lätt på dem?

Och de där fina babymorötterna, bryts de med ett skarpt ljud som tyder på att de är krispiga och färska?

Har tomaterna den där rika och tunga doften som påminner om långa, varma och lata sommardagar?

Morötter på marknaden

Färska kryddor

En av de största fördelarna med att handla i små lokala butiker och på torgmarknader är att man kan rådgöra med innehavaren av butiken eller marknadsståndet. Vem kan ge bättre råd när det gäller vilka tomater du bör köpa till såsen eller salsan – olika sorter för olika ändamål förstås – än just den person som lagt sin energi på att odla fram dem, lasta dem i sin van och ta dem till marknaden varje vecka. Om du har producerat maten har du förmodligen också ett väl förankrat engagemang däri. Du vill att dina kunder ska få ut det bästa av varorna, och du vill förstås att de kommer tillbaka och köper mer nästa vecka.

Tomater

Torghandel

Och det gäller ju inte bara grönsaksodlare. Ett bageristånd, fullt av vackert gräddade bröd, frestande mjuka bullar och glänsande bakverk, både söta och kryddiga, är något jag har svårt att bara gå förbi. Mina vanliga intentioner att bättra på mina kunskaper genom tekniska konversationer kring de olika typerna av bröd som säljs (Hur länge får det jäsa? Hur mycket vätska används? Hur startar man en surdeg?) avbryts ofta av att jag får syn på något ovanligt intressant som bara måste få slinka med ner i min shoppingkasse.

I dagens överbefolkade och anonyma storstäder uppskattar jag verkligen de band som skapas genom den småskaliga handeln och de relationer som byggs upp vecka för vecka och månad för månad. Och det gäller ju inte bara innehavarna av butiker eller marknadsstånd. Jag älskar också att kika i andra kunders korgar och bli inspirerad av att se vad de köper. Och när jag får syn på något nytt frågar jag gärna vad det är och hur man tillagar det.

cheese-stand

Vårlökar

När man handlar mat utomlands får allt detta dessutom en extra dimension, när det vardagliga helt plötsligt blir exotiskt och dofter och smaker blandas med nya spännande språkliga uttryck, färger och former. Min speciella favoritingrediens är någon annans vardagsmat. Våra konversationer om maten, smakerna och de bästa sätten att använda obekanta ingredienser kanske haltar något på grund av språkbarriärerna, men kontakt uppstår och ny kunskap och inspiration inhämtas. Så när du är ute och reser på semestern, ta dig till den lokala torgmarknaden och ge dig in i vimlet och hämta ny inspiration.

0 Kommentarer