Blogg

Om kärleken till örtkryddor Blogg

Ett av många skäl till att jag gillar att laga mat (bland ytterligare några hundra som jag skulle kunna räkna upp) är att jag kan använda färska örtkryddor året runt. Ofta räddar de både min dag och min matlagning! Färska kryddor är så mycket mer mångsidiga och subtila än sina torkade motsvarigheter, och med sina friska, gröna blad kan de lyfta även den blekaste rätt.

Vilka kryddor som toppar min favoritlista beror på vilken typ av matlagning jag har fastnat för just för tillfället: Längtar jag efter något asiatiskt eller en italiensk klassiker? Ändå har jag vissa favoriter som jag alltid håller fast vid, oavsett vilka recept jag lagar.

Koriander

På engelska även kallat för cilantro. De gröna bladen brukar antingen älskas eller hatas, och det är helt meningslöst att försöka dölja deras distinkta smak. Såväl thai-mat som de ångande heta vietnamesiska pho-sopporna kräver korianderblad i rikliga mängder, och detsamma gäller indisk mat. De passar perfekt till alla typer av mexikansk mat – kombinationen är himmelsk. Jag har alltid en kruka med koriander i fönstret. På några sekunder kan du röra ihop en dippsås till pitabröd med bara lite koriander, yoghurt och vitlök. Lika enkelt som delikat! Att servera pulled pork är något av en utmaning. Hur ljuvligt det än smakar ser det helt enkelt inte snyggt ut på fatet. Strö över en näve hackad koriander och rätten lyfter på ett kick. Till och med något så enkelt som ångkokta morötter blir oemotståndliga när du blandar ned lite koriander.

Wraps

Noodles

Koriander

Slätbladig persilja

Släkt med koriandern till utseendet, men helt annorlunda i både doft och smak – det kan aldrig bli för mycket av slätbladig persilja. Den är okomplicerad och frisk och lyfter smaken hos övriga ingredienser utan att själv ta över. Precis som med många andra örtkryddor tvingas jag begränsa mängderna under vintern, då de blir relativt dyra i butik. Med det begränsade dagsljus vi har så här långt norrut har jag heller inte lyckats att hålla min lilla fönsterträdgård vid liv, men på sommaren kommer räddningen, då jag kan så frön i min lilla kryddträdgård. Jag kan knappt bärga mig tills jag har fått tillräckligt med persilja för att kunna prova det här receptet på en libanesisk tabbouleh som jag har hittat i en kokbok. Det behövs hela 7,5 dl slätbladig persilja! Det kommer att bli gott.

Min absoluta sommarfavorit i fråga om såser är chimichurri. Den har precis rätt syrlighet, fantastisk färg och är sannolikt en av de enklaste såserna någonsin att tillaga. Du hackar bara en rejäl mängd slätbladig persilja och koriander med lite vitlök, blandar det hela med olivolja och rödvinssvinäger med en stavmixer och kryddar med salt och rökt paprikapulver. Klart!

Dill

Dill har länge betraktats som den tråkigaste av alla kryddor. I det skandinaviska och slaviska köket är det en mycket traditionell krydda, och jag har många dilldoftande barndomsminnen, framför allt av dill till fisk och i inlagd gurka. Att få återupptäcka den här ljuvligt aromatiska kryddan har varit både utmanande och givande. Dill smakar underbart i en soppa på skogssvamp eller till lamm och fetaost.

Libbsticka

Först växte den till en manshög buske i min trädgård. Sedan började jag fundera på hur jag kunde använda mig av den. Libbsticka har en mycket stark smak och används traditionellt i soppor som ett substitut till buljong. Prova att torka den med flingor av havssalt och du får ett bordssalt med en superb, distinkt smak. Eller varför inte förvandla bladen till en krämig soppa? Jag provade och det gick utmärkt. Den bästa idén hittills är utan tvekan pesto på libbsticka. Det smakar himmelskt i en vegetarisk pasta eller till allt grillat.

Andra örtkryddor

Jag använder också en hel del basilika, mynta, rosmarin och timjan. Mina ugnsbakade potatisklyftor kryddar jag med rosmarin eller timjan. Den oslagbara kombinationen timjan, vitlök och smör lyfter allt från stekpannan och jag kan inte tänka mig en risotto utan timjan. Rosmarin och vitlök är också en utmärkt bas till alla typer av marinader. Mynta livar upp en vietnamesisk sallad och är ett måste i en äkta mojito. Basilika smakar ljuvligt i en örtolja eller pesto och helt oemotståndligt på en skiva surdegsbröd med en färsk tomat.

Tomat med mozzarella och basilika

Pesto

Vilda örter

Vilda örter är ett nytt område som jag just har börjat utforska. Jag bor i en stad, men med nära till naturen och skogen. Fram tills nu har jag inte brytt mig om de vilda örterna, men sedan jag fick barn har jag börjat fundera över vad jag vill lära dem. Det finns inget bättre än att upptäcka nya eller ätbara växter med nyfikna barn och att lära dem om respekten för naturen. Nyligen köpte jag en praktisk liten bok om vilda örter, och min plan är att lära dem om en eller två nya örter varje vår. Än så länge känner jag bara till nässlor och maskrosor, men är ivrig att få lära mig mer. Jag tänker börja med de 75 vilda örter som beskrivs i min nya bok …

Vi har haft en ganska kylig vår här i norr, men nu är gräset grönt och löven har äntligen spruckit ut på träden. Jorden är dock ganska kall än så länge, så jag har väntat med att plantera i min trädgård. I år tänker jag satsa på koriander, slätbladig persilja, libbsticka, oregano, timjan, dragon och salvia. Och basilika, förstås. Jag ser fram emot en välsmakande sommar.

0 Kommentarer