Blogg

Mixa och matcha plockmat Blogg

plockmat_620x350

Har du också undrat varför mat helt enkelt smakar bättre när vi äter den med händerna? Eller varför små munsbitar får dig att sluka den ena biten efter den andra? Och så ännu en när du redan har konstaterat att du inte orkar mer och folk har börjat stirra? Snälla säg att jag inte är ensam om det…

Jag har inga svar på de här frågorna, men däremot vet jag att jag älskar plockmat – både att äta och servera den. Jag är kanske inte bäst på att skapa vacker matkonst som kanapéer (men har inget emot att äta dem). Jag fyller hellre min bricka med sådant som – förutom att det smakar ljuvligt – går enkelt och snabbt att laga och ser rustikt men samtidigt inbjudande ut. Det behöver inte vara jättelyxigt – så här är mina tips på plockmat som smakar underbart och gör alla nöjda.

Välj bottnar

Välj ut 4–5 olika bottnar eller baser. Det kan vara kex, chips, bröd, nachos eller till och med grönsaker. Försök att hitta olika storlekar, former och konsistenser.  Bröd är alltid lätt att forma. Skär det i små rundlar, trekanter eller fyrkanter. Jag brukar som minimum välja vetebröd och ett mörkare rågbröd och varva med mjuka och krispiga sorter.

plockmat_brod_kex_620x350

Mixa och matcha

Var inte rädd för att experimentera. Jag går ofta till butiken utan en tydlig plan för vad jag ska göra. Jag vet att om jag köper basingredienser som majonnäs, gräddfil, smaksatt och naturell cream cheese och blandar dem med örter, grönsaker, kallrökt kött i bitar, kall- eller varmrökt lax, räkor och liknande kan jag åstadkomma många olika fyllningar att lägga på mina bottnar.  Även bönor och baljväxter av olika slag kan enkelt förvandlas till smakrika pålägg och dippsåser. Har du ont om tid är det en utmärkt idé att hälla upp smaksatt cream cheese i en serveringsskål och ställa den med en smörkniv bredvid en tallrik kex. Det spelar ingen roll vad du serverar – tricket är att göra det enkelt och använda ett fåtal ingredienser i varje fyllning.

Några av mina favoriter

Skagen

Denna nordiska delikatess passar alltid bra som förrätt. Blanda räkor med hälften gräddfil, hälften majonnäs och smaksätt med citronjuice och generöst med dill och/eller gräslök. Vissa tillsätter även hackad lök. Toppa med fiskrom vid särskilda tillfällen.

Kallrökt lax och avokado

Kombinationen av lax och avokado är en av mina personliga favoriter. Tärna båda ingredienserna och smaksätt med citron eller lime. Lite chilisås eller chili förstärker smaken och blir en fin kontrast till den lena avokadon. Du kan också använda wasabi eller pepparrot. Och glöm för guds skull inte, jag upprepar: GLÖM INTE den färska koriandern – om du gillar koriander vill säga...

plockmat_avokado_620x350

Cream cheese och grönsaker

Cream cheese fungerar riktigt bra som bas till olika bredbara pålägg. Apetinas mjukostar är mjuka och bredbara, och de olika smakalternativen ger många möjligheter. Till mitt vegetariska pålägg brukar jag använda Vitlök & kryddor. Blanda i en mixer med tärnad paprika, morot, selleri och lök. Det här bredbara pålägget blir så gott!

Kallrökt nötkött

När jag ska använda kallskuret kött brukar jag välja kallrökta sorter för den intensiva smaken. Det behövs inte särskilt mycket för att laga ett gott pålägg. Jag hackar skivor av kött och blandar dem med Apetinas cream cheese med svartpeppar. Så enkelt men ändå komplext i smaken! Apetinas sortiment av cream cheese varierar i olika länder, men om du inte hittar min favorit kan du alltid ta den naturella och blanda i lite örtkryddor eller andra kryddor som du gillar.

plockmat_kex_rora_620x350

Kikärtor och vitost

Låt en burk kokta kikärter rinna av och blanda dem med vitosten i en mixer. Jag brukar använda Apetinas tärningar i olja, som redan är smaksatta. Pressa ned lite citron, tillsätt eventuellt några örtkryddor och strö lite paprikapulver över. Och återigen – har du inte tillgång till smaksatta tärningar från Apetina kan du välja de naturella och tillsätta dina egna favoritkryddor.

Servera plockmaten på stora brickor – och räkna med att det blir trångt runt bordet, eftersom ingen kommer att kunna motstå din oemotståndliga festmat!

0 Kommentarer