Blogg

Den perfekta nyårsmiddagen Blogg

forratt-till-nyar_620x350

Varje år när det närmar sig december börjar de flesta av oss planera hur årsslutet ska firas – och början på det nya. Vissa tänker bara på vad de ska ha på sig och vart de ska gå, men för en foodie som jag, och sannolikt även för många av er, är den enda viktiga frågan vad jag ska äta! För hur åstadkommer vi en middag som gör kvällen till just den magiska kväll vi alla hoppas på? Helst ska antalet timmar i köket dessutom minimeras, så att vi hinner njuta av festen också.  Jag har ansvarat för vår nyårsmiddag i ett antal år nu, och därmed har jag hunnit samla mina bästa tips och idéer för hur du planerar den perfekta menyn.

Välkomstsnacks

När gästerna börjar droppa in är det alltid trevligt att bjuda på ett glas bubbel och något litet tilltugg.  Jag föredrar klassiska snacks som är enkla att äta. Satsa på munsbitar av söta eller smakrika tilltugg, eller blanda, beroende på vilken typ av drink du serverar!
Jag brukar välja något klassiskt mousserande à la Crémant, och då passar ett tilltugg med både sötma och smak perfekt. Bacon-lindade dadlar har varit en favorit i många år. Stick i en liten tandpetare så blir de enklare att få fatt i. Hemmagjorda chips som rödbets-, kål, och palsternackschips är supergoda, framför allt med några olika dippsåser till. Sushi – hemgjord eller köpt från butiken – är också perfekt, men du kan också göra små egna rullar av alger, kål och rispapper och fylla dem med något du gillar. Bara fantasin sätter gränserna, men se till att gästerna inte blir mätta på tilltuggen – ni har ju hela kvällen framför er!

nyarsmat_620x350

Förrätter

Satsa på något gott men lätt och fräscht till förrätt. Eftersom en hel del annat väntar på menyn ska du bara reta deras smaklökar och se till att de har aptit på mer.
 Jag brukar satsa på fisk till förrätt. Förra året gjorde jag en kall avokado- och gurksoppa som jag serverade med hummer och rågbrödskrutonger. Receptet på avokadosoppan finns på min blogg.  Generellt sett är både varma och kalla soppor en alldeles utmärkt idé. Servera små portioner av något lätt tillsammans med lite hemgjorda krutonger i stället för en stor limpa bröd. Gör tunna skivor av något bröd du gillar, pensla rikligt med olja eller smält smör, strö över havssalt och grädda i ugnen tills skivorna är gyllenbruna och krispiga, cirka tio minuter. En enkel bricka med rå eller marinerad fisk serverad med lite snabbsauterade eller färska, krispiga grönsaker kan också fungera utmärkt som förrätt. Du kan också välja en vegetarisk förrätt, till exempel en god sallad med en smakrik dressing och lite rostade nötter, eller varför inte fritera lite ost och servera med något grönt till. 
Ett annat bra val är minipajer med någon favoritfyllning. På min blogg finns ett recept på galettes i portionsstorlek med karamelliserad fänkål och vitost som skulle fungera perfekt som förrätt till nyår. Rätter i portionsstorlek brukar alltid göra succé och bli pricken över i:et, så överväg gärna att göra suffléer, mousse, pajer och liknande.

Huvudrätten

Huvudrätten är verkligen en fråga om smak och personliga preferenser, och jag tycker inte att det finns några rätt och fel. Vi brukar satsa på en enkel men rejäl huvudrätt uppbyggd kring en bit riktigt gott kött. Männen i sällskapet brukar köpa en bit vilt, medan jag följer en ganska klassisk linje och väljer sidorätter baserat på vilken typ av kött vi ska äta.  Jag tycker det brukar fungera bra att göra två olika sidor: en krispig och lätt, och en matig och värmande som kan suga upp lite av såsen. 
En modern tolkning av Pommes Anna är alltid en hit. Varva olika lager av tunt skivade rotgrönsaker, som potatis, jordärtskocka, palsternacka eller rotselleri. Pensla varje lager med olja eller smör, smaksätt med vitlök, färska och torkade kryddor och gratinera i ugnen. En krispig sallad är en annan trevlig sidorätt. Jag gillar att blanda ned lite frukt i mina sallader, till exempel bär eller tunt skivade äpplen, så att rätten smakar både sött och syrligt.

efterratt-till-nyar_620x350

Dessert

Efterrätten är viktig för mig, och jag lägger ofta stor möda på att dekorera den så vackert som möjligt. De senaste åren har jag satsat på en stor tårta, som cheese cake, tårta med glass i flera lager eller citronmoussetårta (alla tre recepten finns på min blogg). De kan alla förberedas några dagar i förväg, så att du på själva kvällen bara behöver dela den och dekorera bitarna med färska bär, frukt och andra ljuvliga toppings. I år har jag dock funderat på att satsa på en portionsdessert. Kanske små kompakta chokladrutor eller flytande chokladsuffléer. Under en kväll som nyårsafton när vi oftast äter mycket mat finns ingen anledning att överarbeta desserten. Gör en lagom liten men smakrik portion så att det finns plats kvar till firandet vid midnatt.  Midnattsskålen I Danmark har vi en tradition att skåla i champagne vid midnatt, och i samband med det brukar vi också servera en traditionell, bakad marsipantårta. 
På vår fest brukar vi dock nöja oss med olika varianter av små petit fours, eftersom det är lite enklare och mindre tidskrävande. Ibland varieras de klassiska marsipantårtorna med lite pistage eller choklad. Andra år bjuder jag på fyllda chokladpraliner, formar med nötsmör eller frukt doppad i mörk choklad. Tanken är helt enkelt att bjuda på ett litet sött tilltugg till bubblet. Vid den här tiden är de flesta ganska mätta, och därför har jag utsett jordgubbar doppade i mörk choklad till mitt favoritsnacks.  Så här du har den – min egen lilla guide till hur du åstadkommer en minnesvärd men smidig nyårsmiddag med en personlig twist.

0 Kommentarer