Högtider

Mårten gås – därför äter vi gåsamiddag

Mårten gås – därför äter vi gåsamiddag

Firandet av Mårten Gås i Sverige har mycket gemensamt med de stora skördefesterna i Europa och amerikanernas tacksägelsedag med kalkon som huvudnummer. Men varför firar vi egentligen Mårtensafton? Och vad äter man på en gåsamiddag? Här har du svaren!

Varför firar vi Mårtensafton?

Namnet till högtiden kommer från en helgonförklarad fransk biskop vid namn S:t Martin (vars svenska namn var Mårten) som begravdes den 11 november på 300-talet. Enligt legenden gömde sig Martin i en gåsstia för att undvika att bli vald till biskop. Gässens högljudda kackel avslöjade dock hans gömställe och han lyckades inte undkomma att bli biskop. Sedan dess markerades martinsdagen, den 11 november, med en gås. I Sverige firas det traditionellt kvällen innan, alltså Mårtensafton.

Här i Sverige är gåsmiddagen framför allt en skånsk sed där man firat Mårten Gås sedan 1500-talet

Vad är gåsamiddag?

Att äta gås till festliga tillfällen kom troligtvis till Sverige från Tyskland under medeltiden. Det var dock inte förrän under 1800-talet som gås växte fram som en populär måltid på restaurang och i hemmet.

Det var under 1850-talet som den klassiska Mårtensaftonsmenyn komponerades fram av en krögare i Stockholm. Menyn består traditionellt av svartsoppa till förrätt, gås med potatis, gräddsås och rödkål till varmrätt, och äppelkaka till dessert.

Mer läsning