• Artiklar
 • Baktips – 11 tips som gör dig bättre på bakning
Bakskolan

Baktips – 11 tips som gör dig bättre på bakning

Baktips – 11 tips som gör dig bättre på bakning Läs våra enkla tips som gör dig bättre på att baka.

Oavsett om du är nybörjare eller en riktig hemmabagare så finns det massor av knep som gör det både lättare och roligare att baka. Här har vi samlat våra bästa baktips för att lyckas i köket!

Innan du sätter igång att baka:

 1. Använd en våg! När du väger mjölet istället för att använda ett mått, får du en mer exakt mängd och du minskar risken för en torr deg.
 2. För perfekta bullar: baka med kall degvätska och rumsvarmt smör för mer smakrika bullar. Jäsningen tar lite längre tid – men vi lovar att det är värt väntan!
 3. Ska du baka muffins? Tänk på att inte vispa smeten efter du har tillsatt mjöl och bakpulver, då kan dina muffins bli sega. Rör smeten försiktigt tills den blir slät.
 4. Använd plastfolie till att täcka över deg som jäser för att behålla fukt och värme.

Kanelbullar baktips-1440x700

Baka kanelbullar som ett proffs!

Nu är det dags att grädda!

 1. Saknar du form med exakt rätt mått enligt receptet? Ingen fara! Tänk på att korta gräddningstiden om du använder en större form, och ha inne kakan lite längre tid om formen är mindre.
 2. När du bakar bröd, använd en termometer för att verkligen vara säker på att brödet är färdiggräddat. 95–98° C är en bra riktlinje, men riktigt grovt bröd kan ha ett par grader till.
 3. När brödet är färdiggräddat, låt det svalna på ett galler och inte i formen, på så sätt får brödet en krispigare yta.
 4. Tänk på att temperaturen varierar väldigt mycket i många ugnar. För absolut bästa resultat kan du mäta temperaturen inne i ugnen med en termometer.

Sockerkaka baktips-1440x700

Använd en tändsticka för att känna om kakan är klar.

Hur vet du när kakan är klar?

 1. Håll koll på din kaka med hjälp av en tandpetare eller tändsticka. Stick i mitten av kakan och känn efter om stickan är torr.
 2. Ett annat knep för att se när en kaka är färdigbakad är när den har börjat släppa från kanterna av formen.
 3. Lär känna din ugn! När du ska baka småkakor, testa att provgrädda några stycken först och låt dem svalna. Använd dina nygräddade kakor som måttstock för att få fram den perfekta gräddningstiden för just din ugn.