Vitkål i ugn

35 min Buffé Lunch Middag
Vitkål i ugn

I det här receptet får vitkålen en krispig yta och mjukt, saftigt inre när den rostas i ugnen. Smaksättningen med honung, chili och brynt sojasmör ger kålen både sötma, hetta och umami. Toppa med rostade sesamfrön och färsk koriander för extra smak och färg – ett enkelt och smakrikt tillbehör till både kyckling, kött eller fisk.

Nytt

Ingredienser

Ca 1 kg vitkål
1 huvud
Rapsolja
2 msk
Honung
1 tsk
Chili flakes
1 tsk
Flingsalt
1 krm
Grovmalen svartpeppar
1 krm

Brynt sojasmör:

50 g
Tamarisoja
1 msk
Pressad limesaft
1 msk

Till servering:

Rostade sesamfrön
1 msk
Färsk koriander
1 kruka

Gör så här

  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Skär vitkålen i 3-5 cm tjocka skivor, det blir ca 4-5 skivor totalt beroende på storleken på vitkålshuvudet.
  • Blanda rapsolja, honung, chili flakes, salt och svartpeppar i en skål. Pensla blandningen över vitkålsskivorna.
  • Tillaga i ugnen i ca 15 min, tills kålen är mjuk. Höj sedan temperaturen till 250° grill och tillaga kålen i ytterligare 5 min tills den får fin färg.

Brynt sojasmör:

  • Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.
  • Ta av från plattan och tillsätt soja och limesaft.

Till servering:

  • Lägg upp vitkålen på ett serveringsfat. Ringla över det brynta sojasmöret och toppa med rostade sesamfrön och korianderblad.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

249 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 8,4 g
Protein: 7,2 % 4,4 g
Fett: 65,4 % 18,4 g
Kolhydrater: 27,4 % 16,8 g
https://www.arla.se/recept/vitkal-i-ugn/