Vitello tonnato

Vitello tonnato

2 tim
Buffé Förrätt
Vitello tonnato är en klassisk rätt från det italienska köket. Tunna skivor av kallt kalvkött serveras med en krämig tonfisksås smaksatt med kapris och sardeller. Detta recept är en milanesisk variant. Då använder man grädde för att tunna ut såsen. Annars är majonnäs det vanligaste att använda. Denna smakrika rätt passar utmärkt att servera som förrätt eller på buffé.
https://www.arla.se/recept/vitello-tonnato/

Gör så här

  • Putsa köttet från senor. Salta och peppra. Bryn köttet runtom i olivolja. Lägg över i en gryta.
  • Skala och skär lök, vitlök och morot i bitar. Lägg grönsakerna i grytan med köttet. Tillsätt lagerblad , rosmarin, vin och vatten.
  • Låt koka på medelvärme till en innertemperaturen på 65-70°, ca 45 min. Låt köttet svalna i buljongen.
Tonnatosås:
  • Häll av tonfisken och skala äggen. Ta ut gulorna från äggen.
  • Hacka vitorna och lägg i en skål. Ställ åt sidan.
  • Mixa ihop äggulor, tonfisk, kapris och sardeller till en slät kräm.
  • Tillsätt grädde och mixa slätt. Tillsätt buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servering:
  • Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat eller på tallrikar. Ringla över tonnatosåsen och lite kallpressad olivolja.
  • Toppa med timjan, kapris, hackade äggvitor och nymalen svartpeppar. Garnera med citronklyftor och servera med bröd.
Klart!

Sila och frys in buljongen. Perfekt att använda till köttgryta, soppa och köttfärssås!

Energi:

358 kcal

Protein: 45 g
Kolhydrater: 1 g
Fett: 19 g

Ingredienser

Kalvstek
800 g
Olivolja
1 msk
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Morot
1
Lagerblad
2
Rosmarinkvistar
2
Vitt vin
3 dl
Vatten
1 liter
Tonnatosås:
Tonfisk i olja
150 g
Hårdkokta ägg
2
Kapris
3 msk
Sardellfiléer
4
1 dl
Buljong från kalvköttet
ca 1 dl
Salt och svartpeppar
Till servering:
Kallpressad olivolja
2 msk
Färsk timjan
Kapris
2 msk
Svartpeppar
Citron i klyftor
1