Hemkokt saft är en njutning. Det är inte svårt att lyckas med och det doftar härligt i köket under tiden. Silställning är bra att ha och sådana finns att köpa i livsmedelsbutikerna.
Bären behöver inte repas men skölj dem och rensa bort dåliga bär. Låt bären rinna av.
Koka upp vatten i en stor kastrull, 3 dl om vinbären är röda och 6 dl om de är svarta. Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 min.
Montera en silduk på en silställning och ställ den över en bunke.
Häll upp bärmassan i silduken och låt stå tills det slutar droppa, ca 40 min. Pressa eller tryck inte på bärmassan, då blir saften grumlig.
Mät upp saften och beräkna sockermängd. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan och låt koka upp. Tillsätt sockret under omrörning. Låt saften koka på svag värme tills sockret smält ordentligt, ca 10 min.
Tag bort det bildade skummet med en sked. Rör ut natriumbensoat med en liten mängd saft och rör sedan ner det i resten av saften.
Häll saften på varma, väl rengjorda flaskor och sätt genast på korken. Förvara saften svalt.
Klart!
Tips:
Ibland kan saften bilda gelé i flaskan. Det beror på att bären har varit extra rika på pektin. Värm flaskan en stund före servering så smälter gelén.