Flädersaft

Flädersaft

60+ min Förrätt Mellanmål
Flädersaft eller fläderblomssaft är en given törstsläckare under varma sommardagar. Perfekt till kalaset eller picknicken i det fria. Den här flädersaften gör du på bland annat fläderblommor och citronsyra. Svensk sommar på flaska som är magiskt god!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/fladersaft/

Gör så här

  • Skölj blomklasarna i ljummet vatten, låt rinna av. Ta bort grova skaft, de kan göra saften besk.
  • Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Skär citronerna i skivor.
  • Varva blomklasar och citronskivor i en stor bunke.
  • Koka upp vatten och socker. Rör om tills sockret löst upp sig. Blanda ner citronsyran och natriumbensoat . Häll den heta sockerlagen i bunken.
  • Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan över bunken och låt stå i kylskåp 2-3 dygn.
  • Sila saften genom silduk. Häll flädersaften på rena flaskor, fyll ända upp och sätt på skruvkork.
  • Förvara flädersaften svalt. Späd till önskad smak med med kallt vatten, gärna kolsyrat! Fyll på med isbitar och ev citronskivor.
Klart!
Energi:

8150 kcal

Protein: 1 g
Kolhydrater: 2005 g
Fett: 1 g

Ingredienser

Fläderblomsklasar
35 - 40
Citroner
3
Vatten
1½ liter
Strösocker
1½ liter
Citronsyra
3 msk
Natriumbensoat
ev. 2 krm