Flädersaft

Flädersaft

60+ min Förrätt Mellanmål
Flädersaft eller fläderblomssaft är en given törstsläckare under varma sommardagar. Perfekt till kalaset eller picknicken i det fria. Den här flädersaften gör du på bland annat fläderblommor och citronsyra. Svensk sommar på flaska som är magiskt god!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Skölj blomklasarna i ljummet vatten, låt rinna av. Ta bort grova skaft, de kan göra saften besk.
  • Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Skär citronerna i skivor.
  • Varva blomklasar och citronskivor i en stor bunke.
  • Koka upp vatten och socker. Rör om tills sockret löst upp sig. Blanda ner citronsyran och natriumbensoat . Häll den heta sockerlagen i bunken.
  • Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan över bunken och låt stå i kylskåp 2-3 dygn.
  • Sila saften genom silduk. Häll flädersaften på rena flaskor, fyll ända upp och sätt på skruvkork.
  • Förvara flädersaften svalt. Späd till nskad smak med med kallt vatten, gärna kolsyrat! Fyll på med isbitar och ev citronskivor.
Klart!
Energi:

8150 kcal

Protein: 1 g
Kolhydrater: 2005 g
Fett: 1 g

Ingredienser

Fläderblomsklasar
35 - 40
Citroner
3
Vatten
1½ liter
Strösocker
1½ liter
Citronsyra
50 g
Natriumbensoat
ev. 2 krm