Årets rätt 2022 – Vildsvinsrulle

1 tim 20 min Huvudrätt Lunch Middag
Årets rätt 2022 – Vildsvinsrulle

Årets rätt 2022 – signerad Gustav Leonhardt, Årets kock 2021, är en grillad vildsvinsfärs med hummus, kryddpepparinkokt gurka, hackad bladpersilja, aioli, syrad rödkål och smörbakad gul lök. Dessa fantastiska råvaror lindas in i tunnbröd som gärna grillas på innan den avnjutes.

Gustav Leonhardt
Gustav Leonhardt Årets kock 2021

Ingredienser

Bakad lök:

Gula lökar
2

Rödkålssallad:

Rödkål
250 g
Vatten
½ dl
Äppelcidervinäger
2 msk
Lagerblad
2
Salt
2 krm

Hummus:

Kokta kikärter
ca 200 g
Rapsolja
½ dl
Kallpressad rapsolja
2 msk
Tahini
2 msk
Malen spiskummin
1 tsk
Salt
½ tsk

Aioli:

Ägg
1
Dijonsenap
1 tsk
Vitlöksklyfta
1
Äppelcidervinäger
2 tsk
Salt
2 krm
Rapsolja
2½ dl

Viltfärskebab:

Gul lök
1
Viltfärs, gärna vildsvin
500 g
1 dl
Ägg
1
Kebabkrydda
1 msk
Rökt paprikapulver
1 tsk
Malen spiskummin
1 tsk
Salt
1 tsk

Till servering:

Bladpersilja, grovhackad
1 knippe
Saltgurkor
2
Libabröd
4

Gör så här

Bakad lök:

  • Värm ugnen till 200°.
  • Lägg löken med skal i en ugnsform. Baka mitt i ugnen ca 30 min.
  • Skala och skiva löken när den svalnat.

Rödkålssallad:

  • Strimla kålen. Koka upp vatten, vinäger, lagerblad och salt. Häll lagen över kålen och blanda väl.
  • Låt stå och dra till servering, då du silar bort lagen.

Hummus:

  • Häll av och skölj kikärtorna. Lägg i en mixerbunke och tillsätt övriga ingredienser. Mixa slätt.

Aioli:

  • Knäck ägget i en mixerbunke. Tillsätt senap, vitlök, vinäger och salt. Mixa ihop.
  • Tillsätt oljan under fortsatt mixning.

Viltfärskebab:

  • Finhacka löken och lägg i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Forma till 8 järpar.
  • Hetta upp smöret i en rymlig stekpanna. Stek järparna tills de är genomstekta, 8-10 min.

Till servering:

  • Grovhacka persiljan och halvera gurkan.
  • Fyll brödet med hummus, rödkål, aioli, persilja, lök och gurka. Lägg i köttet och rulla ihop.
  • Slå in i ett bakplåtspapper och grilla ev i smörgåsgrill.
Lägg till recept till tillagad

Årets kock 2022 Gustav Leonhardt, gör sin hummus på vreta gulärt. Den behöver blötläggas över natten för att sedan kokas ca 15 min.

Näringsvärden, per port (halva mängden aioli)

Energi:

1126 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 45 g
Kolhydrater: 60 g
Fett: 75 g
https://www.arla.se/recept/vildsvinsrulle/