Vaniljsemla
Nytt

Vaniljsemla

2 tim 30 min
Fika
Går att frysa
Dessa vaniljsemlor är precis som de klassiska, bortsett från att fyllningen består av en len och söt vaniljkräm istället för mandelmassa. Vaniljsemla är den perfekta semlan till för dig som inte älskar mandelmassa eller som helt enkelt vill testa på något nytt!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/vaniljsemla/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och mjöl. Arbeta degen ca 3 min i maskin.
  • Tillsätt smöret i mindre bitar. Arbeta degen ytterligare ca 8 min tills den är glansig och elastisk och inte känns kladdig om man tar på den.
  • Ta upp degen på bänken och forma till en boll. Låt vila övertäckt ca 10 min.
  • Dela degen i 12 bitar à ca 85 g. Rulla varje bit till en slät bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1.5–2 tim tills de är ungefär dubbelt så stora. Under tiden kan du göra vaniljfyllningen.
Vaniljkräm:
  • Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna.
  • Lägg frön och stång i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk. Koka upp.
  • Vispa under tiden ihop socker, äggulor och majsstärkelse i en bunke.
  • Sila ner gräddblandningen i bunken under vispning.
  • Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och sjud på medelvärme under konstant vispning tills krämen tjocknat.
  • Häll över krämen i en bunke och låt svalna. Plasta sedan och förvara kallt i kylen.
Gräddning:
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen ca 8 min.
  • Vispa ihop ägg, vatten och salt med en gaffel och pensla bullarna direkt när de kommer ur ugnen.
  • Låt bullarna kallna på galler.
Servering:
  • Skär ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna om du vill få plats med mycket vaniljfyllning.
  • Fyll bullarna med vaniljkräm.
  • Vispa grädden och spritsa en klick på varje bulle.
  • Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.
Klart!
Energi:

452 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Fiber: 1,7 g
Protein: 7,5 g
Kolhydrater: 45,9 g
Fett: 26,6 g

Ingredienser

Jäst
25 g
2½ dl
Ägg
1
Strösocker
1 dl
Salt
½ tsk
Stötta kardemummakärnor
½ msk
Vetemjöl 8-9 dl
ca 510 g
85 g
Vaniljkräm
Vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver
1
2 dl
1½ dl
Strösocker
½ dl
Äggulor
2
Majsstärkelse
1 msk
Pensling:
Ägg
1
Vatten
1 msk
Salt
½ krm
Servering:
3 dl
Florsocker