Ugnsbakad lax med tomat och spenat

50 min
Arbetstid: 20 min
Huvudrätt Lunch Middag
Ugnsbakad lax med tomat och spenat

Underbar lax i ugn, gratinerad med en härlig topping på spenat, färsk salvia, vällagrad Svecia och chiliflakes. Lax i ugn kan verkligen bli något alldeles extra!

Ingredienser

Färsk laxfilé
600 g
Salt
Tomater
2

Spenattopping:

Tinad fryst spenat
200 g
Gul lök
1
Hackad färsk salvia
½ dl
2 msk
2 dl
Salt
½ tsk
Chili flakes
2 krm
Ströbröd
½ dl
100 g

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Börja med spenattoppingen. Skala och hacka löken. Fräs lök och salvia 2 min i smör-&rapsolja i en tjockbottnad kastrull.
  • Krama ur spenaten och blanda ner den. Fräs ytterligare ett par min.
  • Tillsätt grädden och låt koka 2-3 min. Smaksätt med salt och chiliflakes. Rör ner ströbrödet och ta kastrullen från plattan. Riv osten och vänd ner den i spenaten.
  • Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form. Skiva tomaterna.
  • Fördela tomater och spenattopping på laxen och baka i mitten av ugnen ca 30 min.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

575 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 2,6 g
Protein: 29 % 41 g
Fett: 63,9 % 41,6 g
Kolhydrater: 7,1 % 10 g
https://www.arla.se/recept/ugnsbakad-lax-med-tomat-och-spenat/