Ugnsbakad lax med flädersås

40 min
Arbetstid: 20 min
Huvudrätt Lunch Middag
Ugnsbakad lax med flädersås

En rub med fänkålsfrön ger laxen lätt smak av lakrits. En god flädersås lyfter smakerna ytterligare.

Ingredienser

Skinnfri laxfilé
600 g
Fänkålsfrön
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
Salt
1 tsk
Morot
200 g
Palsternacka
200 g
Rödbetor
100 g
Vitkål
400 g
Gul lök
1
2 msk

Flädersås:

2 dl
Konc fläderblomssaft
½ msk
Citron
rivet skal av ½
Salt
2 krm

Gör så här

  • Rör ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Mortla fänkålsfröna. Gnid in laxen med fänkål och halva mängden peppar och salt.
  • Skala och skär rotfrukter i tunna skivor. Skala löken. Skär kål och lök i bitar.
  • Lägg allt utom laxen i en ugnssäker form, strö över resterande salt och peppar. Ringla över smör-&rapsolja. Tillaga i mitten av ugnen ca 5 min.
  • Lägg laxen på rotfrukterna. Fortsätt tillaga i ugnen ca 15 min. Servera laxen och rotfrukterna med såsen.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

539 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 7,7 g
Protein: 26,4 % 35 g
Fett: 55,7 % 34 g
Kolhydrater: 17,9 % 23,7 g
https://www.arla.se/recept/ugnsbakad-lax-med-fladersas/