Ugnsbakad lax med fänkål

30 min
Arbetstid: 15 min
Huvudrätt Lunch Middag
Ugnsbakad lax med fänkål

Ugnsbakad lax med saffransmarinerad fänkål och syrlig, välsmakande rosépepparkräm. Lax och fänkål är en fantastisk kombination.

Ingredienser

Laxfilé
500 g
1 msk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Fänkål
ca 400 g
Saffran à 0,5 g
½ pkt
Salt
½ tsk
Strösocker
1 tsk
Färskpressad citronsaft
2 tsk
Olivolja
2 tsk
Hackad färsk dill
1 dl

Rosépepparkräm:

2 dl
Apelsin
pressad saft av ½
Stött rosépeppar
1 tsk
Salt

Gör så här

  • Skiva fänkålen lövtunt.
  • Blanda saffran, salt, socker, citronsaft och olivolja. Vänd ner fänkålen och låt stå i kyl.
  • Blanda smetana, apelsinsaft och rosépeppar, smaka av med salt. Låt stå i kyl.
  • Sätt ugnen på 150° eller 135° varmluft.
  • Smält smör och pensla det över fisken. Salta och peppra.
  • Baka i mitten av ugnen till 55° innertemperatur, ca 20 min.
  • Blanda fänkålen med dill strax före servering.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

553 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 4 g
Protein: 21,7 % 29,5 g
Fett: 71,3 % 44,6 g
Kolhydrater: 7 % 9,5 g
Ugnsbakad lax med fänkål
Video Ugnsbakad lax – steg för steg

Enkel och snabb lax i ugn blir en god middag ihop med potatissallad med grönsaksyoghurt.

https://www.arla.se/recept/ugnsbakad-lax-med-fankal/