Treveckorssallad
Budget Nytt

Treveckorssallad

Treveckorssallad har fått sitt namn av dess långa hållbarhet. Den består av spetskål, morötter och purjolök. Dressingen kokas upp innan den blandas med grönsakerna. Sedan ska salladen stå till sig i kylen så smakerna sätter sig. Det är underbart gott att toppa salladen med smulad vitost och färsk basilika vid servering. För att salladen ska hålla sig länge är det viktigt att ha helt rena redskap när salladen blandas.
https://www.arla.se/recept/treveckorssallad/

Gör så här

  • Ansa och strimla kålen fint. Skala och skär morötterna i tunna stavar.
  • Skär bort det gröna på purjolöken och spara till annan mat, t ex potatis- och purjolökssoppa. Snitta upp den vita delen och skölj noga.
  • Strimla purjolök och chili. Lägg alla grönsaker i en rymlig bunke. Tillsätt citronskal och saft.
  • Koka upp ingredienserna till dressingen i en liten kastrull.
  • Häll den varma dressingen över grönsakerna. Blanda väl.
  • Täck salladen väl och ställ kallt 2-3 timmar.
  • Toppa treveckorssalladen med smulad vitost och basilikablad vid servering.
Klart!
Energi:

68 kcal

Fiber: 2,2 g
Protein: 0,9 g
Kolhydrater: 5,2 g
Fett: 4,8 g

Ingredienser

Spetskål eller vitkål
1 kg
Morot
500 g
Purjolök
1
Färsk röd chili
1
Citron, finrivet skal och saft
1
Dressing:
Äppelcidervinäger
2 dl
Rapsolja
½ dl
Olivolja
½ dl
Salt
2 tsk
Torkad oregano
1 msk
Till servering:
Färsk basilika