Svartvinbärsmarmelad med Earl Grey och konjak

20 min
Arbetstid: 5 min
Tillbehör
Frysbar
Svartvinbärsmarmelad med Earl Grey och konjak

Samla sommarens svarta vinbär i en marmelad med både syra och sötma. Toner av bergamott från Earl Grey-teet lyfter fram bärens smak, och konjaken ger ett mjukt och djupare uttryck. Marmeladen passar utmärkt till hårdost som cheddar eller gruyère, men fungerar också fint till dessertostar.

Ingredienser

Vatten
1 dl
Earl Grey eller annat svart te
5 påsar eller 1 msk
Svarta vinbär, färska eller frysta
250 g
Syltsocker
1½ dl
Konjak
1 msk

Gör så här

  • Koka upp vattnet i en liten kastrull. Låt tepåsarna dra i det heta vattnet i ca 3 min. Släng tepåsarna.
  • Tillsätt svarta vinbär och syltsocker till kastrullen. Låt sjuda ca 15 min. Rör om med jämna mellanrum.
  • Skumma av marmeladen och tillsätt konjak. Låt sjuda ytterligare1–2 min.
  • Häll marmeladen i en burk eller glasbehållare, ca 3 dl, och förslut direkt. Låt svalna i rumstemperatur, förvara sedan marmeladen i kylen.
  • Servera tillsammans med en god hårdost, eller som tillbehör till dessertostar.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per dl

Energi:

237 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per dl
Fiber: - 5,9 g
Protein: 2,1 % 1,2 g
Fett: 4,1 % 1,1 g
Kolhydrater: 89 % 52 g
https://www.arla.se/recept/svartvinbarsmarmelad-med-earl-grey-och-konjak/