Svampsmörgås med gremolata

30 min
Arbetstid: 30 min
Brunch Förrätt
Svampsmörgås med gremolata

Gremolata är en italiensk blandning gjord på vitlök, persilja och citronskal. Här får gremolatan toppa gräddkokt svamp och vitlöksrostat bröd.

Ingredienser

Färsk svamp
400 g
Stor vitlöksklyfta
1
Skivor bröd
4
3 msk
Schalottenlökar
2
1½ dl
Salt och svartpeppar

Gremolata:

Citron, rivet skal
1
Hackad färsk persilja
3 msk

Gör så här

  • Sätt ugnen på grill 225°.
  • Dela vitlöken på längden och gnugga snittytan på brödskivorna med den. Lägg dem på en plåt.
  • Smält smöret och ringla hälften över bröden. Rosta dem gyllene i övre delen av ugnen, ca 5 min.
  • Rensa svampen. Skala och finhacka löken.
  • Stek svampen utan fett ca 5 min i en het stekpanna tills all vätska kokat bort.
  • Tillsätt smör och lök, sänk värmen. Stek ca 5 min under omrörning tills löken mjuknat.
  • Tillsätt grädden och låt den koka in, 1-2 min. Smaka av med salt och peppar.
  • Blanda citronskal och persilja.
  • Lägg svampstuvningen på bröden. Toppa med gremolatan.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

349 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 6,5 g
Protein: 8,6 % 7,4 g
Fett: 61,8 % 24,4 g
Kolhydrater: 29,6 % 25,4 g
https://www.arla.se/recept/svampsmorgas-med-gremolata/