Svamppaj med Tomme de Savoie

40 min Buffé Huvudrätt
Svamppaj med Tomme de Savoie

En underbar paj som kan serveras både ljummen och kall, perfekt till picknick eller på buffé. Pajen är fylld med svamp, lök och krämig Tomme de Savoie. Pajen går utmärkt att förbereda dagen innan.

Ingredienser

Pajdeg:

125 g
Vetemjöl
3 dl
Kallt vatten
1 msk

Fyllning:

Skogschampinjoner
500 g
Bananschalottenlök
1
Vitlöksklyftor
2
2 msk
Finhackad färsk timjan
1 msk
Vitt vin, eller 0.5 dl vitvinsvinäger
1 dl
Salt
½ tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm

Äggstanning:

2 dl
Tomme de Savoie
250 g
Ägg
2
Salt
½ tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm

Till servering:

Fikonmarmelad
2 msk

Gör så här

Pajdeg:

  • Mixa smör och mjöl i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt vattnet och mixa till en smidig deg.
  • Tryck ut degen tunt i en form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter. Låt stå i kyl eller frys ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Nagga och förgrädda pajskalet ca 10 min.
  • Skär svamepn i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och svamp i smör ca 12 min på medelvärme. Tillsätt vitt vin och låt det koka in. Tillsätt timjan, salt och nymalen svartpeppar.
  • Vispa ihop grädde och ägg i en bunke. Riv hälften av Tommeosten och rör ner. Salta och peppra. Häll blandningen i pajskalet.
  • Fördela svampen jämnt över pajen. Skär bort skalet på resterande Tommeosten och skiva fint. Lägg skivorna mellan svampbitarna.
  • Grädda pajen ca 20 min tills den har stannat.
  • Låt pajen sätta sig innan du skär i den. Klicka på fikonmarmelad och servera pajen ljummen eller kall.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

642 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 3,4 g
Protein: 11,8 % 18,7 g
Fett: 66,5 % 48,3 g
Kolhydrater: 19,9 % 31,4 g
https://www.arla.se/recept/svamppaj-med-tomme-de-savoie/