Sticky chicken

Sticky chicken

2 tim
Sticky chicken är en smakrik kycklingrätt som är populär i många olika kök runt om i världen. Namnet "sticky chicken" syftar på den klibbiga och välsmakande såsen som kycklingen är täckt med. Toppa med rostade sesamfrön och salladslök. Servera gärna sticky chicken med limesyrlig gurka och jasminris.
https://www.arla.se/recept/sticky-chicken/

Gör så här

  • Skär kycklingen i 2x2 cm stora bitar.
  • Rör ihop soja, honung, smör & rapsolja, sambal oelek och vitlökspulver. Vänd ner kycklingen och låt stå kallt ca 30 min.
  • Sticky sauce: Skala och finhacka vitlök och ingefära. Lägg ner i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser. Låt såsen sjuda ca 10 min, tills den blir lite tjock och klibbig. Ta från värmen.
  • Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  • Blanda ihop de torra ingredienserna till paneringen i en skål.
  • Lyft upp kycklingen från marinaden och låt den rinna av. Vänd bitarna i paneringen. Var noga så de blir ordentligt täckta. Lägg kycklingen på en bricka och låt paneringen torka in något.
  • Hetta upp oljan till 180° i en tjockbottnad kastrull. Fritera kycklingen i omgångar tills den är gyllene och genomstekta, ca 3 min.
  • Häll sticky sauce över den friterade kycklingen. Strö över sesamfrön och skivad salladslök.
  • Skär gurkan i bitar och skiva chilin tunt. Blanda gurka, chili, limeskal och limesaft med grovhackad koriander.
  • Servera sticky chicken med ris och limegurka.
Klart!

Ingredienser

Marinerad kyckling:
Kycklinglårfilé
450 g
Japansk soja
2 msk
Honung
2 msk
2 msk
Sambal oelek
1 msk
Vitlökspulver
2 tsk
Sticky sauce:
Vitlöksklyftor, finriven
2
Färsk ingefära
50 g
Farinsocker
2 msk
Vatten
2 msk
Tomatketchup
2 msk
Honung
2 msk
Vitvinsvinäger
2 msk
Sesamolja
2 msk
Panering och fritering:
Potatismjöl
2 dl
Chili flakes
1 msk
Vitlökspulver
1 msk
Paprikapulver
1 msk
Bakpulver
2 tsk
Salt
2 tsk
Frityrolja, till fritering
1 liter
Garnering:
Rostade sesamfrön
½ dl
Salladslök
1 knippe
Till servering:
Gurka
1
Färsk röd chili
1
Lime, finrivet skal och saft
1
Färsk koriander
1 kruka
Jasminris
3½ dl