Sotad vilttartar
Förrätt
•
Tartaren görs gärna med kött från hjort eller ren. Köttet sotas, tärnas och blandas med gulbeta och lite finriven ost. Tartaren toppas med friterade lökringar och picklad shimeji, en mild och krispig japansk svamp, samt smetana smaksatt med batakpeppar, som har en blommig karaktär i smaken. Detta recept är skapat av Ida Bauhn, Årets Kock 2025.
Ida Bauhn
Årets Kock 2025
Nytt
Ingredienser
Gulbeta:
|
Gulbetor
|
4 |
|---|---|
|
Salt
|
½ tsk |
Picklad shimejisvamp :
|
Gul färsk chili
|
½ |
|---|---|
|
Schalottenlök
|
1 |
|
Vitlöksklyftor
|
2 |
|
Ättiksprit 12%
|
½ dl |
|
Vatten
|
½ dl |
|
Strösocker
|
½ dl |
|
Shimejisvamp
|
150 g |
Smetana med batakpeppar:
| 1 dl | |
|
Batakpeppar, mixad eller mortlad
|
1 tsk |
|
Färskpressad citronsaft
|
1 tsk |
|
Salt
|
1 krm |
Friterad schalottenlök:
|
Schalottenlökar
|
2 |
|---|---|
|
Rismjöl
|
½ dl |
|
Vetemjöl
|
½ dl |
|
Bakpulver
|
1 tsk |
|
Salt
|
½ tsk |
|
Olja, till fritering
|
Tartar:
|
Entrecote av vilt, hjort eller ren
|
400 g |
|---|---|
|
Salt
|
½ tsk |
|
Schalottenlök
|
1 |
| 40 g | |
|
Buskkrasse, till garnering
|
Gör så här
Gulbeta:
Picklad shimejisvamp:
Smetana med batakpeppar:
Friterad schalottenlök:
Tartar:
Montering:
Markera receptet som tillagat
Näringsvärden, per port
Energi:
272 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 1,1 g |
| Protein: | 27,4 % | 18,3 g |
| Fett: | 43,3 % | 13,3 g |
| Kolhydrater: | 29,3 % | 19,6 g |