Sotad vilt­tartar

Förrätt
Sotad vilt­tartar

Tartaren görs gärna med kött från hjort eller ren. Köttet sotas, tärnas och blandas med gulbeta och lite finriven ost. Tartaren toppas med friterade lökringar och picklad shimeji, en mild och krispig japansk svamp, samt smetana smaksatt med batakpeppar, som har en blommig karaktär i smaken. Detta recept är skapat av Ida Bauhn, Årets Kock 2025.

Ida Bauhn
Ida Bauhn Årets Kock 2025
Nytt

Ingredienser

Gulbeta:

Gulbetor
4
Salt
½ tsk

Picklad shimejisvamp :

Gul färsk chili
½
Schalottenlök
1
Vitlöksklyftor
2
Ättiksprit 12%
½ dl
Vatten
½ dl
Strösocker
½ dl
Shimejisvamp
150 g

Smetana med batakpeppar:

1 dl
Batakpeppar, mixad eller mortlad
1 tsk
Färskpressad citronsaft
1 tsk
Salt
1 krm

Friterad schalottenlök:

Schalottenlökar
2
Rismjöl
½ dl
Vetemjöl
½ dl
Bakpulver
1 tsk
Salt
½ tsk
Olja, till fritering

Tartar:

Entrecote av vilt, hjort eller ren
400 g
Salt
½ tsk
Schalottenlök
1
40 g
Buskkrasse, till garnering

Gör så här

Gulbeta:

  • Värm ugnen till 225° eller 200° varmluft.
  • Vira in gulbetorna i aluminiumfolie och baka i ugnen tills de har en innertemperatur på 96°, eller tills de känns mjuka.
  • Låt betorna svalna lite, skala och skär i små kuber. Salta.

Picklad shimejisvamp:

  • Halvera chilin. Skala och skär lök och vitlök i tunna skivor.
  • Koka upp ättika, vatten, socker, chili, lök och vitlök. Låt koka tills sockret löst upp sig. Låt lagen kallna.
  • Skär svampen så att det blir en lagom del av stammen kvar på varje hatt. Lägg ner svampen i den kalla lagen.

Smetana med batakpeppar:

  • Rör ihop smetana med mortlad batakpeppar och citronsaft. Salta.
  • Lägg krämen i en spritspåse och lägg in i kylen.

Friterad schalottenlök:

  • Skala och skär löken i tunna ringar.
  • Blanda mjölsorterna med bakpulver och salt. Vänd lökringarna i blandningen. Skaka av överflödigt mjöl.
  • Fritera lökringarna i 150° varm olja tills de är gyllene och krispig. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Tartar:

  • Hetta upp en stekpanna och bryn renköttet snabbt på hög värme tills det får en fin, gyllenbrun yta. Låt köttet svalna helt innan du fortsätter.
  • Skiva det sedan tunt och skär i små, jämnstora tärningar.
  • Lägg renköttet i en skål och blanda försiktigt med salt, finhackad schalottenlök, finriven ost och den tärnade gulbetan, så att smakerna fördelas jämnt.

Montering:

  • Lägg upp tartaren på 6 tallrikar. Spritsa på smetanan i små toppar.
  • Garnera med lite extra finriven ost, picklad svamp, friterade lökringar och buskkrasse.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

272 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 1,1 g
Protein: 27,4 % 18,3 g
Fett: 43,3 % 13,3 g
Kolhydrater: 29,3 % 19,6 g
https://www.arla.se/recept/sotad-vilt-tartar/