Sotad lax med ljummen Sveciamajonnäs

Sotad lax med ljummen Sveciamajonnäs

Betyg

(11 st)

Vacker och lyxig förrätt med lax som gravas och sedan sotas i torr panna. Servera ljummen majonnäs med smak av lagrad ost till. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

Laxen:

  • 400 g laxfilé, mittenbiten
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk cayennepeppar

Sveciamajonnäs:

Sallad:

  • 2 huvuden gemsallad
  • 1 kruka färsk körvel
  • 1 kruka färsk dill
  • 6 sardellfiléer
  • 1 krm svartpeppar
  • finrivet skal av 1 citron
  • 50 g riven Arla® Svecia Svecia® 28% SB

Gör så här:

Gör så här:

Laxen:

Dela laxen i 2 långa bitar. Blanda salt, socker och cayennepeppar och lägg i en påse tillsammans med laxen. Låt grava i kyl minst 4 tim, gärna över natten. Torka av laxen och sota den i en torr, varm stekpanna runt om. Låt kallna och skiva.

Sveciamajonnäs:

Riv osten. Koka upp grädden och låt osten smälta i den. Mixa ostkrämen med ägget och droppa försiktigt i oljan till en krämig konsistens. Smaka av med salt.

Plocka sallad och örter i mindre bitar. Lägg laxen på tallrikar. Fördela sallad, örter och sardeller över laxen. Klicka på majonnäsen, peppra och riv citronskal och ost över tallrikarna precis innan servering.

Näringsvärden, per port inkl tillbehör

  • Energi: 580 kcal
  • Protein: 23 g
  • Kolhydrater: 4 g
  • Fett: 53 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem