Sommartårta med jordgubbar, fläder och syrad grädde
1 tim 30 min
Dessert
Efterrätt
Fika
•
&format=webp)
Vad är väl en sommartårta utan färska jordgubbar? Denna fräscha sommartårta har underbar smak av fläder, syrad grädde och jordgubbar. Dekorera gärna med örter och ätbara blommor för en extra vacker sommartårta. Detta recept är skapat av Linda Dahl, årets konditor 2023.

Ingredienser
Tårtbotten:
Ägg
|
3 |
---|---|
Strösocker
|
3 dl |
Kokhett vatten
|
1 dl |
Vetemjöl
|
3 dl |
Bakpulver
|
2 tsk |
Jordgubbssylt:
Färska jordgubbar
|
125 g |
---|---|
Fryspulver (till kallrörd sylt)
|
2 tsk |
Strösocker
|
½ dl |
Fyllning:
3 dl | |
Strösocker
|
2 msk |
Vaniljsocker
|
1 tsk |
Citron, finrivet skal
|
½ |
300 g | |
Outspädd fläderblomssaft
|
½ dl |
Garnering:
Färska jordgubbar
|
ca 375 g |
---|---|
Färska örter, t ex citronmeliss och oxalis eller ätbara blommor
|
Gör så här
Tårtbotten:
Jordgubbssylt:
Fyllning:
Montering:
För att förenkla tårtan kan man utesluta att göra sylt på jordgubbarna och istället skiva jordgubbarna och lägga som fyllning.

