Solmogna hallon med vaniljkräm och krossade cookies

Solmogna hallon med vaniljkräm och krossade cookies

60+ min Efterrätt
Michael Björklund, Årets Kock 2000, har skapat en dessert som blir allra godast med nybakade chokladcookies. Varva krossade, knapriga kakor med smakrika hallon och vaniljkräm kokad på gammeldags vis.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Gör så här

Chocolate chip cookies:
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Rör samman smör, farinsocker, socker och vaniljsocker. Vispa upp äggen och rör ner tillsammans med havregryn.
  • Blanda sist i mjöl, kakao, salt, bikarbonat och hackad choklad. Forma smeten till 24 bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  • Grädda kakorna i mitten av ugnen 13-15 min. Låt kakorna kallna.
Gammaldags vaniljkräm:
  • Dela och skrapa ur vaniljstången och koka upp med grädde och mjölk. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något.
  • Vispa äggulor, socker och majsstärkelse, häll det i mjölkblandningen.
  • Sjud försiktigt på låg värme tills krämen tjocknar. Var försiktig så det inte blir äggröra, får inte bli varmare än 80°.
  • Häll krämen i en bunke och låt kallna, ta upp vaniljstången.
Vid servering:
  • Krossa 4 cookies.
  • Varva hallon, krossade cookies och vaniljkräm i glas eller glasburkar.
  • Avsluta med lite extra vaniljkräm och några hallon på toppen.
Klart!
Tips:

Spara resten av kakorna i en tät burk.

Energi:

320 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 19 g
Fett: 25 g

Ingredienser

Chocolate chip cookies
200 g
Farinsocker
4½ dl
Strösocker
¾ dl
Vaniljsocker
1 tsk
Ägg
2
Havregryn
6½ dl
Vetemjöl
3 dl
Kakao
½ msk
Salt
1 tsk
Bikarbonat
1 tsk
Grovhackad mörk choklad
150 g
Gammaldags vaniljkräm:
2 dl
2 dl
Vaniljstång
1
Äggulor
3
Strösocker
3 msk
Majsstärkelse
1 msk
Till servering:
Färska hallon
200 g