Sesamlax med shiitakesås

30 min Huvudrätt Lunch Middag
Sesamlax med shiitakesås

Mumsigaste laxen med sesamfrön! Champinjoner funkar också finfint i såsen.

Ingredienser

Laxfilé
600 g
Arla Köket® Smör- & rapsolja
2 msk
Apelsin
rivet skal av 1
Salt
1 tsk
Sesamfrön
2 msk

Shiitakesås:

Finhackad shiitakesvamp
2 dl
Arla Köket® Smör- & rapsolja
Arla Köket® Turkisk yoghurt 200 g
2 dl
Japansk soja
2 tsk
Pressad vitlöksklyfta
½
Hackad färsk koriander
2 msk

Gör så här

  • Fräs svampen i smör-&rapsolja. Låt kallna. Blanda med resten av ingredienserna till såsen.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Blanda smör-&rapsolja, apelsinskal och salt.
  • Pensla laxen med blandningen och strö över sesamfrö. Stek laxen i mitten av ugnen 12–15 min.
  • Servera med sås, ris och ärtor.
Markera receptet som tillagat

Koriandern kan även bytas ut mot gräslök.

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

Energi:

440 kcal

Näringsvärden per portion exklusive tillbehör
Protein: 31 g
Fett: 33 g
Kolhydrater: 5 g
https://www.arla.se/recept/sesamlax-med-shiitakesas/