Saffransbullar med apelsin

Saffransbullar med apelsin

Mellanmål Efterrätt
Saffransbullar blir extra goda med fyllningen smaksatt med rivet skal och juice av apelsin. Kvarg i degen gör dina saffransbullar saftiga och goda!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Smula jästen i en degbunke.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen.
  • Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  • Arbeta degen på mjölad bänk. Dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en 1/2 cm tunn platta.
  • Rör ihop smöret med apelsinskal, juice, socker och kanel. Bred ut hälften av smöret på varje platta och rulla ihop.
  • Skär varje rulle i 25 bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  • Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.
Klart!
Tips:

Det går bra att byta 250 g Arla Köket Kesella® kvarg mot 2 dl Arla Ko® Gräddfil eller 2 dl Arla Köket® Matyoghurt.

Ingredienser

Jäst
50 g
100 g
5 dl
250 g
Saffran à 0,5 g
2 pkt
Strösocker
1½ dl
Salt
½ tsk
Vetemjöl
ca 17 dl
Fyllning:
75 g
Apelsin, finrivet skal
1
Konc apelsinjuice
1 msk
Strösocker
¾ dl
Malen kanel
2 tsk
Pensling:
Ägg
1
Pärlsocker