Röd linsgryta
Budget Nytt

Röd linsgryta

50 min Huvudrätt
Det här är en lättlagad och mättande linsgryta som passar perfekt att bjuda på när du vill ha något krämigt och smakrikt. Det blir underbart gott att toppa linsgrytan med smulad vitost, krispiga nötter och aromatisk koriander!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/rod-linsgryta/

Gör så här

  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finriv ingefäran. Skala och tärna moroten.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en stekgryta eller rymlig kastrull. Fräs lök, vitlök, ingefära och morot 3-4 min.
  • Skölj linserna i kallt vatten. Rör ner linser, tomater, vatten, grädde, smulad buljong och spiskummin i grytan. Låt sjuda tills linserna är mjuka, ca 20 min. Rör om då och då.
  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  • Rör ner limesaft i linsgrytan och smaka av med salt.
  • Toppa linsgrytan med klyftade tomater, smulad vitost, grovhackad koriander och cashewnötter.
  • Servera röd linsgryta med nykokt ris.
Klart!
Energi:

876 kcal

Fiber: 8,9 g
Protein: 33,3 g
Kolhydrater: 91 g
Fett: 41,9 g

Ingredienser

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Färsk ingefära
50 g
Morot
250 g
2 msk
Torkade röda linser
2 dl
Krossade tomater
400 g
Vatten
1 dl
5 dl
Grönsaksbuljong
3 tärningar
Malen spiskummin
1 tsk
Lime, pressad saft
1
Salt
Till servering:
Kokt ris
4 port
Cocktailtomater
250 g
150 g
Färsk koriander
1 kruka
Rostade cashewnötter
1 dl