Risotto – grundrecept

Risotto – grundrecept

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(291 st)

30 min

Risotto är en krämig och god italiensk maträtt som uppskattas av många. Konsten att lyckas med risotto - välj rätt ris. Arborio eller carnaroliris passar båda utmärkt.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Ingredienser

Antal portioner

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Gör så här

Gör så här

  1. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden du lagar risotton.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 min. Rör i riset och fräs ytterligare 5 min under omrörning tills det är lite genomskinligt.
  3. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till.
  4. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen.
  5. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av med salt och peppar. Servera genast.

Tips:

Cheddarosten går bra att byta ut mot någon annan lagrad ost, t ex Kvibille Svecia.
Rör ev ner svamp eller grönsaker, se nedan.
Svamprisotto: Rör i 250 g smörfräst svamp, t ex Karl Johan svamp, portobello eller champinjoner.
Sparrisrisotto: Rör ner 200 g lättkokt grön sparris i bitar.
Spenatrisotto: Rör ner 250 g smörfräst bladspenat.
Milanese: Rör i ½ paket saffran upplöst i lite buljong.

Näringsvärden, per portion inklusive tillbehör

  • Energi: 440 kcal
  • Protein: 12 g
  • Kolhydrater: 58 g
  • Fett: 17 g

Skriv ut

Källa:

Andra goda förslag