Prinsessbakelse

1 tim 40 min Dessert
Frysbar
Prinsessbakelse

Oemotståndligt goda prinsessbakelser som är en miniversion av den klassiska prinsesstårtan. Med fluffig grädde, hemkokt vaniljkräm, hallonsylt och ett tunt lager marsipan blir de snabbt en favorit på kalaset eller som en lyxig dessert. För att göra bakningen smidigare rekommenderar vi att koka vaniljkrämen dagen innan – då hinner den svalna ordentligt och gör monteringen enklare.

Nytt

Ingredienser

Vaniljkräm:

Vaniljstång
½
2 dl
1½ dl
Äggulor
2
Strösocker
½ dl
Majsstärkelse
1 msk

Botten:

Ägg
2
Strösocker
1 dl
Vetemjöl
1 dl
Vaniljsocker
1 msk
Bakpulver
1 tsk
¼ dl

Fyllning:

5 dl
Hallonsylt
2 dl
Marsipanlock à 200 g
2

Gör så här

Vaniljkräm:

  • Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Lägg fröna och stången i en kastrull.
  • Tillsätt grädde och mjölk. Koka upp vätskan. Vispa under tiden ihop socker, äggulor och majsstärkelse i en bunke.
  • Sila ner gräddblandningen i bunken. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och sjud på medelvärme tills krämen tjocknat. Häll över i en skål.
  • Låt krämen svalna. Täck med plastfolie och ställ in krämen i kylen fram till montering.

Botten:

  • Sätt ugnen på 200˚ eller 180° varmluft.
  • Täck en långpanna, ca 25x35 cm med bakplåtspapper.
  • Vispa ägg och strösocker vitt och luftigt med elvisp.
  • Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Häll i mjölken. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  • Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen ca 7 min. Kontrollera med en sticka att kakan är torr.
  • Låt kakan svalna helt.

Montering:

  • Bred ut en jämt lager av vaniljkrämen på tårtbottnen. Ställ in hela plåten i frysen i ca 30 min, tills vaniljkrämen stelnat.
  • Ta ut plåten och bred ut ett jämt lager av hallonsylten. Ställ in plåten i frysen igen i ca 30 min, tills hallonsylten stelnat.
  • Vispa grädden ganska hårt och lägg med fördel upp i en spritspåse. Spritsa eller klicka i grädden i kupolformade silikonformar, ca 8 cm i diameter.
  • Ta ut tårtbotten och stansa ut 18 st rundlar, ca 6 cm i diameter. Tryck ner rundlarna med tårtbotten uppåt i varje gräddkupol. Det gör inget om grädden trycks upp ut mot kanterna.
  • Ta en stekspade eller en palett och dra bort överflödig grädde. Ställ in formen i frysen i minst 1 timme, tills bakelsen är helt frusen. Ta ut bakelserna ur formen och upprepa proceduren om du endast har en silikonform att jobba med.
  • Stansa eller skär ut stora rundlar av marsipan, ca 18 cm i diameter. Täck bakelserna med marsipan. Tryck till kanterna runt botten av bakelserna och stansa eller skär bort överflödig marsipan med en kniv. När du använt upp alla marsipanark kan du trycka ihop den överflödiga marsipanen till en boll och kavla ut på nytt.
  • Försvara bakelserna i kylen eller frysen. Sikta över florsocker vid servering och toppa prinsessbakelserna med en marsipanros, blommor eller färska hallon.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per st

Energi:

336 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per st
Fiber: - 1,1 g
Protein: 5,7 % 4,7 g
Fett: 58,2 % 22,1 g
Kolhydrater: 36,1 % 29,8 g
https://www.arla.se/recept/prinsessbakelse/