Prinsess-semla
Nytt

Prinsess-semla

Fika Efterrätt
Går att frysa
Tillhör du en av de som älskar prinsesstårta och semlor? Då är det hög tid att testa denna prinsess-semla! I recpetet klär vi in semmelbullar med grön marsipan som vi sedan fyller med hallonsylt, len vaniljkräm och grädde. Resultatet blir en riktigt god kombination mellan prinsesstårta och semla!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/prinsess-semla/

Gör så här

Semmelbulle:
  • Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt ägg, socker, kardemumma och mjöl. Arbeta degen ca 3 min i maskin.
  • Tillsätt smöret i mindre bitar. Arbeta degen ytterligare ca 8 min tills den är glansig och elastisk och inte känns kladdig om man tar på den. Tillsätt sist saltet.
  • Ta upp degen på bänken och forma till en boll. Låt vila övertäckt ca 10 min.
  • Dela degen i 12 bitar à ca 85 g. Rulla varje bit till en slät bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1–1½ tim tills de är ungefär dubbelt så stora. Gör under tiden vaniljkrämen.
Vaniljkräm:
  • Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i en kastrull.
  • Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Vispa under tiden ihop socker, äggulor och majsstärkelse i en bunke.
  • Sila ner gräddblandningen i bunken. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och sjud på medelvärme tills krämen tjocknat.
  • Låt krämen svalna innan du ställer in den i kylen.
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen ca 8 min.
  • Vispa ihop ägg, vatten och salt med en gaffel och pensla bullarna direkt när de kommer ur ugnen.
  • Låt semmelbullarna kallna på galler.
Montering:
  • Pudra lite majsstärkelse över en ren arbetsyta. Lägg upp marsipanlocken och skär eller stansa ut stora rundlar, ca 18 cm i diameter. Tips! Samla ihop alla kantbitar till en klump efter att du skurit ut rundlarna och kavla ut på nytt.
  • Vispa grädden. Täck varje semmelbulle med ett tunt lager grädde. Klä sedan in varje bulle med en marsipanrundel. Platta till med fingrarna för att få bort eventuella luftbubblor.
  • Skär försiktigt ett lock på varje bulle. Gröp ut lite inkråm ur bullarna. Fylla med hallonsylt och vaniljkräm.
  • Spritsa en klick grädde på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker. Toppa med hallon.
Klart!

Ont om tid? Köp färdiga semmelbullar som du fyller med sylt, vaniljkräm och grädde!

Energi:

245 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 5 g
Kolhydrater: 39 g
Fett: 7 g

Ingredienser

Semmelbulle:
Jäst
25 g
2½ dl
Ägg
1
Strösocker
1 dl
Salt
½ tsk
Stötta kardemummakärnor
½ msk
Vetemjöl 8-9 dl
ca 510 g
85 g
Vaniljkräm:
Vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver
1
2 dl
1½ dl
Strösocker
½ dl
Äggulor
2
Majsstärkelse
1 msk
Pensling:
Ägg
1
Vatten
1 msk
Salt
1 krm
Montering:
Majsstärkelse eller vetemjöl
Marsipanlock à 200 g
3
3 dl
Hallonsylt
1½ dl
Florsocker
Hallon
1 ask