Pommes frites

Pommes frites

45 min
Hemgjorda krispiga pommes är något som de allra flesta tycker är väldigt gott! För att få till det perfekta krispet krävs det lite extra jobb, men det är det väl mödan värt. Först ska potatisen förkokas, sedan friteras mjuk, och sedan frysas in. När potatisen är helt torr och kall ska den återigen friteras på hög värme. Då är den redo att avnjutas!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pommes-frites/

Gör så här

  • Skär potatisen i 1 cm tjocka stavar. Skölj i kallt vatten för att få bort stärkelsen.
  • Koka upp vatten och ättika. Förkoka potatisen i 4-5 min.
  • Lägg ner den kokta potatisen i iskallt vatten, gärna med isbitar.
  • Torka av potatisen väl med hushållspapper eller kökshandduk.
  • Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 140°. Fritera potatisen i omgångar 4-5 min, tills de är mjuka.
  • Sprid ut potatisen på en bricka med bakplåtspapper. Sätt in brickan i frysen och låt ligga där tills potatisen stelnat.
  • Höj värmen på oljan till 180° och fritera en sista gång tills potatisen är krispig. Strö över flingsalt och servera direkt.
Klart!
Energi:

140 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 32 g
Fett: 1 g

Ingredienser

Mjölig potatis, eller bakpotatis
900 g
Vatten
2 liter
Ättiksprit 12%
2 msk
Frityrolja
1 liter
Flingsalt