Poké bowl med ugnsbakad lax

Poké bowl med ugnsbakad lax

40 min
Huvudrätt Lunch
Poké bowl med ugnsbakad lax är en hälsosam och smakrik maträtt som kombinerar fräscha ingredienser med en asiatisk touch. Denna poké bowl har en bas av smakrikt kokosris och toppas sedan med en rad grönsaker, ugnsbakad lax och slutligen en krämig srirachasås. Poké bowls kommer ursprungligen från Hawaii och har blivit populära världen över.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/poke-bowl-med-ugnsbakad-lax/

Gör så här

Kokosris:
  • Skölj riset i kallt vatten tills vattnet blir klart.
  • Skala och finhacka vitlök och ingefära.
  • Smält smör i en kastrull. Fräs ingefära, vitlök och ris i smöret 1-2 min.
  • Rör ner kokosmjölk, kokande vatten och salt. Blanda väl. Koka upp sätt på lock.
  • Sänk till låg värme och låt sjuda ca 15 min, eller tills all vätska kokat in.
  • Rör ner 1 msk smör och sätt på locket igen. Låt stå ytterligare 10 min.
Lax:
  • Värm ugnen till 150°C eller 130°C varmluft.
  • Skär laxen i 2 cm stora kuber och lägg i en ugnsform.
  • Smält smöret i en liten kastrull. Ta från värmen och tillsätt lime och chili flakes. Pensla laxen med smöret. Strö över salt och tillaga laxen mitt i ugnen ca 10 min.
Till poké bowl:
  • Tillaga edamamebönorna enligt anvising på förpackningen.
  • Halvera och gröp ur avokadon. Skiva tunt.
  • Tärna mango, skiva rädisor och rödkål. Strimla salladslöken.
Srirachasås:
  • Rör ihop sriracha och crème fraiche till en slät sås.
Vid servering:
  • Lägg kokosris i botten på fyra skålar. Toppa med lax och grönsaker. Strö över sesamfrön.
  • Ringla över srirachasåsen och servera poké bowl med ugnsbakad lax direkt.
Klart!

Ingredienser

Kokosris:
Jasminris
3½ dl
Vitlöksklyftor
2
Färsk ingefära
2 cm
2 msk
Kokosmjölk
120 ml
Kokande vatten
5 dl
Salt
1 tsk
1 msk
Lax:
Laxfilé
500 g
25 g
Lime
1
Chili flakes
1 tsk
Salt
1 tsk
Till poké bowl:
Edamamebönor eller sojabönor
100 g
Avokados
2
Mango, tinad eller färsk
ca 225 g
Rädisor
8
Rödkål
50 g
Salladslök
1 knippe
Rostade sesamfrön
4 msk
Noriark
1
Srirachasås:
Srirachasåser
3 msk
1 dl