Poké bowl
Huvudrätt
Middag
•
Poké bowl är en populär maträtt från Hawaii. Med det här receptet gör du en hemmagjord poké bowl med sojamarinerad tonfisk, picklade grönsaker och en god sriracha-majonnäs. Servera poké bowl i skålar med ris på botten, fisk i mitten och grönsaker runt omkring. Toppa med sås, sesamfrön och hackad koriander. Poke (uttalas poh-kay) betyder ”att skära” på hawaiianska. Vanligtvis är det färsk fisk som skärs i tärningar och marineras men även grönsaker och tofu är vanligt.
Ingredienser
|
Rundkornigt ris, gärna sushiris
|
4 dl |
|---|---|
|
Färsk färsk tonfisk
|
300 g |
Marinad:
|
Hackad schalottenlök
|
1 |
|---|---|
|
Hackad salladslök
|
1 |
|
Japansk soja
|
3 msk |
|
Srirachasås
|
1 tsk |
|
Sesamolja
|
1 tsk |
|
Rostade sesamfrön
|
1 tsk |
|
Ättiksprit 12%
|
½ dl |
|---|---|
|
Strösocker
|
1 dl |
|
Vatten
|
1½ dl |
|
Skivad gurka
|
½ |
|
Skivad rödlök
|
1 |
Srirachamajonnäs och korianderkräm:
|
Majonnäs
|
1 dl |
|---|---|
|
Srirachasås
|
1 msk |
|
Färsk koriander
|
1 kruka |
| 150 g |
|
Tärnad avokado
|
1 |
|---|---|
|
Tinade sojabönor
|
1 dl |
|
Skivade rädisor
|
4 |
Gör så här
Picklade grönsaker:
Srirachamajonnäs och korianderkräm:
Servering:
Markera receptet som tillagat
Näringsvärden, per port
Energi:
901 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 4,4 g |
| Protein: | 14,8 % | 32,9 g |
| Fett: | 39,7 % | 40,5 g |
| Kolhydrater: | 45,5 % | 100,8 g |