Pljeskavica
1 tim 45 min
•
Arbetstid: 35 min
Huvudrätt
Lunch
Matlåda
Middag
•
Pljeskavica är street food från Balkan. Det är en saftig och smakrik burgare som helst serveras i nybakat lepinjabröd, men det funkar även med pitabröd. Brödet fylls med kajmak, ajvar, rödlök, saltgurka och paprika Otroligt gott och smakrikt. Avnjut den gärna med iskall ayran!
Karolina Sparring
Kock och receptansvarig Arla Mat
Ingredienser
|
Lammfärs eller nötfärs
|
500 g |
|---|---|
|
Paprikapulver
|
2 tsk |
|
Chili flakes
|
1 tsk |
|
Nymalen svartpeppar
|
½ tsk |
|
Salt
|
1 tsk |
|
Schalottenlökar
|
2 |
|
Vitlöksklyftor
|
2 |
|
Mineralvatten
|
½ dl |
|
Bikarbonat
|
1 tsk |
|
Olivolja
|
2 msk |
Kajmak:
| 150 g | |
| 1 dl |
Till servering:
|
Liten rödlök
|
1 |
|---|---|
|
Paprika
|
1 |
|
Bladpersilja
|
50 g |
|
Krispsallad
|
1 huvud |
|
Saltgurkor
|
2 |
|
Lepinja eller pitabröd
|
4 |
|
Ajvar relish
|
1 dl |
Gör så här
Markera receptet som tillagat
Näringsvärden, per port
Energi:
758 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 5,5 g |
| Protein: | 16,9 % | 31,6 g |
| Fett: | 59,2 % | 50,7 g |
| Kolhydrater: | 23,9 % | 44,5 g |