Pizzetta bianca med örter och pancetta

1 tim 30 min Buffé Huvudrätt Lunch Middag Snabbmat
Pizzetta bianca med örter och pancetta

Små, lyxiga pizzor utan tomatsås – toppade med krämig mozzarella, salt pancetta och en örtolja full av smak. Pizzetta bianca är perfekt som plockmat till helgmyset, som förrätt eller som en elegant del av en buffé.

Ingredienser

Pizzadeg:

Vatten
2 dl
Jäst
10 g
Honung
1 tsk
Olivolja
2 msk
Vetemjöl
4½ dl
Salt
1 krm

Pizzetta:

Svartrötter
2
Schalottenlök
1
Vitlöksklyfta
1
Rucola
30 g
Plockad färsk basilika
1 dl
Färsk timjan
1 msk
Olivolja
½ dl
150 g
Pancetta
8 skivor

Gör så här

Pizzadeg:

  • Rör ut jästen i det ljumma vattnet tillsammans med honung och olivolja, gärna i en köksmaskin. Tillsätt mjölet och arbeta degen på låg hastighet i ca 10 minuter tills den är smidig. Tillsätt salt och kör ytterligare ett par minuter. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Pizzetta:

  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Skala svartrötterna och dela dem på mitten. Koka dem mjuka i saltat vatten, spola av i kallt vatten och skär i tunna skivor.
  • Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Hacka rucola och basilika grovt och blanda med lök, vitlök, timjan och olivolja till en smakrik örtolja.

Montera pizzettor:

  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra delar. Kavla ut till tunna, ovala pizzor och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Fördela mozzarella ovanpå. Lägg på skivad svartrot och ringla över örtoljan.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 12 min, tills pizzorna är gyllene och osten bubblar.
  • Stek pancettan i en het panna med lite olivolja tills den blir krispig och gyllenbrun. Låt rinna av på papper.
  • Ta ut och toppa med pancetta. Garnera gärna med färska örter och extra rucola vid servering.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

625 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 18 g
Kolhydrater: 57 g
Fett: 36 g
https://www.arla.se/recept/pizzetta-bianca-med-orter-och-pancetta/