Pizza napoletana

2 tim 30 min Huvudrätt Lunch Middag Snabbmat
Pizza napoletana

Detta är den enkla och ursprungliga pizzan från Neapel, som lagats påsett vis i flera hundra år.

Ingredienser

Pizzadeg med durum:

Jäst á 50 g
0,3 pkt
Kallt vatten
3 dl
Flytande honung
1½ tsk
Salt
1 tsk
Olivolja
2 msk
Vetemjöl special
6 dl
Durumvetemjöl
2 dl

Tomatsås till pizza:

Krossade tomater á 400 g
1 burk
Gul lök
1
1½ msk
Torkad rosmarin
1 tsk
Tomatpuré
1 tsk
Rödvinsvinäger
1 msk
Strösocker
2 tsk
Vatten
1 dl
Salt
½ tsk

Fyllning:

Tomater
4
Färsk basilika
16 blad
Olivolja
2 msk
Svartpeppar
1 krm
5 dl
Flingsalt
½ msk

Gör så här

Pizzadeg med durum:

  • Blanda jäst, vatten, honung, salt och olja i en degbunke, rör tills allt löst sig.
  • Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en jämn och smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 2 tim.

Tomatsås till pizza:

  • Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör-&rapsolja.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen koka ca 30 min. Låt svalna.

Utbakning:

  • Sätt ugnen på 275° eller 250° varmluft.
  • Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem riktigt tunt. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  • Skiva tomaterna. Bred tomatsås på pizzorna och fördela tomaterna och basilikabladen över.
  • Ringla på olja, peppra och strö över osten och salt. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

755 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 20 g
Kolhydrater: 100 g
Fett: 25 g
https://www.arla.se/recept/pizza-napoletana/