Pizza bianca med primörer

Pizza bianca med primörer

60+ min Huvudrätt
En pizza bianca är en pizza utan tomatsås, här gräddas pizzan med vinkokt lök, crème fraiche och ost. När pizzan är klar toppas den med färska primörer för extra crunch!
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/pizza-bianca-med-primorer/

Gör så här

Pizzadeg:
  • Blanda alla ingredienser till degen i en degblandare. Kör på låg hastighet i ca 15 min till en smidig deg. Låt jäsa över natten i kyl.
  • Ta ut 1 tim innan gräddning.
Fyllning:
  • Skala och skiva löken. Stek i smör och olja på svag värme under omrörning minst 45 min. Rör då och då.
  • När löken fått fin färg, höj värmen något, tillsätt vinet och låt koka in helt i löken.
  • Tillsätt crème fraiche sjud ca 10 min. Smaka av med salt.
Gräddning:
  • Sätt ugnen på 275°.
  • Vänd en plåt upp och ner och låt den bli riktigt varm i ugnen.
  • Kavla ut degen och lägg den på bakplåtspapper. Bred på lökblandningen. Toppa med mozzarella och getost.
  • Öppna ugnsluckan och dra ut plåten till hälften. Placera bakplåtspappret med pizzan på den varma plåten och stäng.
  • Baka 7-8 min eller tills pizzan fått rikligt med färg.
Topping:
  • Skär champinjoner, sparris och morot riktigt tunt, gärna på mandolin.
  • Vänd spenaten i olivolja och citronsaft.
  • Toppa pizzan med primörerna och finriven parmesan.
Klart!

Den upphettade plåten fungerar som en pizzasten och får botten att bli riktigt krispig.

Energi:

4195 kcal

Protein: 104 g
Kolhydrater: 350 g
Fett: 260 g

Ingredienser

Pizzadeg:
Jäst
10 g
Salt
1 tsk
Olivolja
½ dl
Ägg
1
Vatten
3 dl
Vetemjöl
7 dl
Fyllning:
Schalottenlökar
4
2 msk
Matolja
2 msk
Vitt vin
1 dl
2 dl
Salt
Mozzarella
100 g
Smulad Falbygdens® getost
100 g
Topping:
Champinjoner
50 g
Färsk sparris
125 g
Morot
1
Babyspenat
50 g
Olivolja
2 msk
Pressad citron
1
Parmesanost
20 g