Pasta e fagioli

Pasta e fagioli

30 min Huvudrätt
Denna "Pasta e fagioli" (pasta med bönor på Italienska) är den ultimata vardagsrätten för alla pastaälskare. Den traditionella, mustiga pastasoppa - med smak av sötsyrliga tomater, timjan och umamirik ost - görs för enkelhets skull i en stor kastrull. När du låter pastan koka i tomat- och buljongsåsen får du dessutom en extra krämig konsistens!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pasta-e-fagioli/

Gör så här

  • Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skala moroten och skär i bitar. Ansa och skiva fänkålen.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en rymlig kastrull. Fräs löken 2-3 min utan att den tar färg.
  • Tillsätt morot och fänkål. Fräs ytterligare 5-6 min.
  • Tillsätt vin, tomater, vatten, smulad buljong, lagerblad, rosmarin och chili flakes. Koka upp och låt koka 2-3 min.
  • Tillsätt den torkade pastan. Låt sjuda på medelvärme tills pastan är al dente.
  • Häll av och skölj bönorna. Rör ner bönor och pesto i grytan. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Toppa pasta e fagioli med ost, basilika och persilja.
Klart!

Ingredienser

Gul lök
1
Vitlök
1
2 msk
Morot
1
Blekselleri
1
Vitt vin
1 dl
Passerade tomater
400 g
Vatten
1 liter
Grönsaksbuljong
3 tärningar
Lagerblad
1
Torkad rosmarin
2 tsk
Chili flakes
1 tsk
Okokt pasta rigatoni
5 dl
Cannellinibönor
380 g
Pesto
2 msk
Salt och svartpeppar
Castello® Kata, flagad
1 dl
Färsk basilika, hackad
1 kruka
Bladpersilja, hackad
1 kruka