Morotsbröd i långpanna

2 tim 30 min Frukost Mellanmål
Frysbar
Morotsbröd i långpanna

Saftiga mortsbröd i långpanna med smak av fänkål- och anisfrön är ett måste nästa gång du ger dig på brödbak. Godast blir det när du äter dem nybakade med t ex ost som en maffig smörgås!

Nytt

Ingredienser

Jäst
50 g
50 g
5 dl
Morot, finriven (ca 2,5 dl)
200 g
Honung
1 msk
Grahamsmjöl
4 dl
Vetemjöl ca 8-10 dl
ca 510 g
Salt
1 tsk

Pensling och garnering:

½ dl
Mortlad fänkålsfrön
½ msk
Mortlad anisfrön
½ msk
Vita sesamfrön
½ msk
Svarta sesamfrön
½ msk
Vallmofrön
½ msk

Gör så här

  • Smula jästen i en degbunke.
  • Smält smöret i en liten kastrull. Ta från värmen och häll i mjölken. Låt vätskan bli fingervarm, ca 37°.
  • Häll vätskan över jästen och blanda tills jästen löst upp sig.
  • Tillsätt rivna morötter, honung, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Blanda degen 5 min i maskin eller 10 min för hand.
  • Tillsätt salt och resterande vetemjöl. Blanda i ytterligare 5 min, tills degen känns smidig och släpper från kanterna.
  • Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i 30 min.
  • Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, lika stor som långpannan.
  • För över degen till långpannan och jämna till kanterna så degen täcker hela pannan. Skär degen i 24 st jämnstora rutor med en vass kniv.
  • Nagga alla rutor med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Pensla morotsbrödet med lite mjölk och strö över kryddor och frön.
  • Grädda i ugnen i ca 25 min.
  • Ta ut brödet ur långpannan och låt svalna på galler under bakduk.
Klart!

Näringsvärden, per st

Energi:

145 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 2,5 g
Protein: 4,2 g
Kolhydrater: 24,2 g
Fett: 3,3 g
https://www.arla.se/recept/morotsbrod-i-langpanna/