Lingonkola

Lingonkola

60+ min
Dessa lingonkolor är oemotståndliga! Lingon och kola är verkligen en perfekt kombination. De frysta lingonen kokas upp med socker. Sedan silas lingonsockret ner i kastrullen och smeten kokas ihop till en perfekt söt och smarrig kola. Bäst resultat får du om du använder dig av en digitaltermometer. Annars får du hålla tillgodo med det gamla knepet med kulprov. Lite kolasmet droppas ner i iskallt vatten. När det går att forma en kula av smeten är den klar.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lingonkola/

Gör så här

  • Koka upp lingon och socker i en kastrull. Sila lingonen genom en finmaskig sil.
  • Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, lingonsockret, ljus sirap och glykossirap.
  • Rör bara i början när kolan kokas för att minimera att den sockrar sig. Koka utan lock tills smeten är 125°, eller tills smeten håller ett kulprov.
  • Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20x25 cm. Häll ner smeten och låt svalna. Skär lingonkolan i bitar.
  • Slå in i papper och förvara kallt.
Klart!

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg och ganska fast.

Energi:

106 kcal

Protein: 0 g
Kolhydrater: 13,5 g
Fett: 5,5 g
Video
Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

Ingredienser

Frysta lingon
250 g
Strösocker
3 dl
100 g
3 dl
Ljus sirap
1½ dl
Glykossirap
1 msk